Tomori Pál nyomában – Főpásztori látogatás és érseki történelemóra a kiskunmajsai honvéd kadétoknál

Hazai – 2023. március 23., csütörtök | 21:22

Főpásztori látogatásra érkezett Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek március 22-én az egyházmegye által fenntartott kiskunmajsai Tomori Pál Gimnázium, Technikum és Kollégium diákjaihoz. A főpásztor meglátogatta a tanítási órákat és a honvédkadét-képzés testedző eszközeit ki is próbálta. A média szakos tanulók foglalkozását követően rendhagyó történelemórát tartott a diákoknak.

Miután idén van Tomori Pál kalocsai érsekké való kinevezésének 500. évfordulója, Bábel Balázs fontosnak tartotta, hogy a diákok minél többet tudjanak iskolájuk névadójáról. Az aktualitást nemcsak a mohácsi csatában elesett főpap személye adta, hanem hadvezéri munkássága is, hiszen az iskola – a katolikus köznevelésben szinte egyedülálló módon – foglalkozik a honvédkadét-képzéssel is, és diákjai komoly sikereket érnek el.

Az érsek elmondta, hogy Tomori lényegesen kimagaslott kora vezetői közül. Jól látta ezt Szekfű Gyula is, aki így írt: „Nem kell arcpirulással gondolni arra az időre, a mohácsi csata idejére, s ez Tomori Pálnak köszönhető.” Tomori értéket akart őrizni. Mindez a mohácsi csata után elpusztult mintegy kétszáz évre, hiszen a teljes vidék kihalt lett, a környéken semmi kő kövön nem maradt.

A főpásztor beszélt a diákoknak arról, hogy Tomori Pál a katonaélet után ferences szerzetesként élte az életét, amíg Hadrián pápa kiszólította innen a magyarok kérésére. Nem az egyházi méltóság miatt, hanem hogy legyen védelmezője az ország déli részének lelkileg és fizikailag egyaránt. A középkor utolsó nagy érsekeként ötszáz évvel ezelőtt Kalocsán misézett, majd elindult a csatába. Bátán, a Szent Vér-kegyhelyen mutatott be misét utoljára, de már azzal a tudattal, hogy bizonyára meg fog halni. De nem csüggedt el, hiszen ismerte a történelem urát.

Bábel Balázs bátorította a diákokat, hogy jó megőrizni és továbbadni a keresztény értékeket, és ezzel együtt kiemelten fontos a hazaszeretet is.

A látogatás végén a diákok kötetlen formában is beszélgethettek az érsekkel.

Forrás: Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye

Fotó: Koprivanacz Kristóf

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria