Történelmi jelentőségű egyetemi program indult Bosznia-Hercegovinában

Kitekintő – 2017. november 20., hétfő | 19:51

Az idén ősszel kezdődött szarajevói mesterképzésben katolikus, iszlám és ortodox teológiai szemináriumok vesznek részt; középpontjában a vallásközi kapcsolatok, a béke építése és a kiengesztelődés áll.

A három évig tartó háborúban mintegy százezer ember vesztette életét Boszniában, és egymillió ember kényszerült otthona elhagyására. Habár az etnikai és vallási alapú erőszak fokozatosan alábbhagyott az 1995–96-os békekötés után, a mély kulturális és vallási szakadékok megmaradtak.

Amikor két évvel ezelőtt Ferenc pápa Bosznia-Hercegovinába látogatott, az ország még mindig újjáépülőben volt a két évtizeddel azelőtti fegyveres konfliktusok után. Ezzel a háttérrel különösen nagy jelentőségű a most indult szarajevói mesterképzés, melynek középpontjában a vallásközi kapcsolatok és a béke építése áll, s amelyben katolikus, iszlám és ortodox teológiai szemináriumok vesznek részt.

„Ez a program tanúskodik a három intézmény erőfeszítéseiről, hogy a tudományos életben tegyenek a béke építéséért és a kiengesztelődésért – nyilatkozta Darko Tomasevic, a szarajevói egyetem katolikus teológiai karának dékánja. – Mindenekelőtt Bosznia-Hercegovina jövőjének kívánunk minél szilárdabb alapokat biztosítani.”

A régióban az első ilyen jellegű programot az országban 1993 óta jelen lévő Catholic Relief Service segélyszervezet koordinálja, együttműködve a katolikus teológiai karral, az iszlámtudományi karral és az ortodox teológiai fakultással.

Az oktatás október végén kezdődött a 23 hallgató számára, akik teológiai, társadalomtudományi, illetve bölcsészettudományi előképzettséggel rendelkeznek.

Az ország megosztottságát az egymás iránti tisztelet erősítése gyógyíthatja – hangsúlyozta Zuhdija Hasanovic, a szarajevói egyetem iszlámtudományi karának dékánja –, mindegyik részt vevő intézmény középpontba kívánja állítani a másik ember, a másmilyen ember iránti tiszteletet.

„Nincs más alap, amelyre a béke kultúráját építeni lehetne, csak a vallásközi dialógus – emelte ki Vladislav Topalovic, az ortodox teológiai fakultás dékánja. – Ez az egyetlen út számunkra, az egyetlen lehetőség, hogy a béke kultúráját és a bizalmat építhessük minden ember között Bosznia-Hercegovinában.”

Forrás: Catholic News Agency

Fotó: Unsplash.com

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria