Továbbra is megunhatatlan az esztergomi papnövendékek különleges adventi ajándéka

Kultúra – 2019. december 7., szombat | 19:48

Tavaly különleges felvételt töltöttek fel az esztergomi Érseki Papnevelő Intézet YouTube-csatornájára a szeminárium növendékei. A videót, melyen az Ecce, carissimi című éneket éneklik a szeminaristák, idén adventben is megnézésre, átelmélkedésre, imádkozásra ajánljuk. A különleges zenei és lelki élményt nyújtó felvétel segítséget nyújt advent üzenetének befogadásában.

A felvétel, melyet az esztergomi bazilikában, a szeminárium kápolnájában és a Szent Tamás-hegyen vettek fel, az első pillanattól magával ragadja a hallgatót.

Az Ecce, carissimi, azaz Íme, kedveseim (Éneklő Egyház 13.) kezdetű énekkel a középkori Magyarországon minden adventi vasárnap miséje előtt a templomban – ha az időjárás engedte, a templomon kívül – körmenetet tartottak. A visszatérő menetet éneklő gyermekek szólították meg: „Jöjjetek, fiaim...” majd mindnyájan e szavakkal léptek be és foglalták el a helyüket a templomban: „hogy megláthassátok...”. A gregorián klasszikus stílusától eltérő dallam valószínűleg gallikán eredetű. (Forrás: Szendrei – Dobszay – Rajeczky: Magyar Gregoriánum című antológiájához)

A felvételen a szeminárium növendékei láthatók. A zenei szolgálatot Horváth Ákos, Faragó András, Gyurász Krisztián, Forgács Balázs, Kiss Géza, Borbás Sándor, Müller Márk, Rónaszéki János, Kurucz Zoltán, Mihovics Szebasztián, Miklovits Attila adta. Az éneket Fejes János kísérte orgonán.

A növendékeket Pálmai Árpád készítette fel, az operatőr és a vágó Tajti Krisztián volt.

Forrás és fotó: YouTube/Esztergomi Szeminárium

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria