Új dékán került a Pázmány bölcsészkarának élére

Hazai – 2022. július 6., szerda | 20:23

Július elsejével Birher Nándor váltotta Fodor Györgyöt a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának (PPKE BTK) dékáni posztján. Fodor György 2016 óta töltötte be a tisztséget.

Birher Nándor 2019 óta dolgozott a PPKE Minőségbiztosítási és Jogi Osztályán és részt vett az egyetem öt évre szóló akkreditációjának előkészítő munkáiban. A teológus és jogász végzettségű szakember idáig a Károli Gáspár Református Egyetem Jogtörténeti, Jogelméleti és Egyházjogi Tanszékének vezetője is volt. Tudományos munkásságában azt vizsgálja, hogy egy szervezet életében hogyan egyeztethetők össze az olyan szabályozók, mint a jog, erkölcs, vallás és a szabványok, protokollok.

Birher Nándor a BTK honlapján megjelent interjújában arról beszélt, hogy a Pázmány 2021-ben történt, öt évre szóló akkreditációján túl az egyetem öt doktori iskolája számára is önálló minőségbiztosítási rendszert építettek ki, garantálva a legmagasabb minőségű oktatást és kutatást. Mint mondta, a szervezetfejlesztésben fontosnak tartja a tudománymetriát és a tudományosságban létrejövő értékeket, valamint a szabályozáskomplexitást, ahol a jog, erkölcs, vallás és gazdaságosság egyszerre vannak jelen és érvényesülnek.

„Nagyon fontos a keresztény szemléletű tudományos munka,

és azt gondolom, ezen a területen van a BTK igazi jövője. Végül is mi képezzük a jövő elkötelezett vezetőit, akik maguk fordítják le konkrét tettekre azt a többletet, amit az egyházi intézményektől az állam elvár” – jelentette ki az új dékán a PPKE BTK honlapján olvasható interjúban.

Az új campus megépüléséig a Pázmány bölcsészkar összes képzése ősztől a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) területén található Danubianum épületébe költözik. Az új dékán szerint meg lehet találni a Bartók Béla út környékének előnyeit, hogy a diákok otthonosan érezzék magukat az új környezetben.

„A környék adottságait, a közösségi helyeket fel kell kutatni, és adott esetben megállapodást kell kötni a környéken lévő felsőoktatási intézményekkel és más partnerekkel, hogy a rendelkezésre álló helyiségek és egyes szolgáltatások a pázmányos diákok számára is igénybe vehetők legyenek. Ebből a szempontból kedvező, hogy eleve egy egyetemi campuson kaptunk ideiglenes helyet.”

Birher Nándor az interjúban egy másik oldaláról is bemutatkozik, hiszen tudományos igénnyel vizsgálta a sör kultúrtörténetét, könyvet írt róla, emellett házi sörfőző gépet is épített barátaival.

Forrás és fotó: PPKE BTK

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria