Új püspöke van a Szaharának – Hosszú katonai karrier után szentelték pappá

Kitekintő – 2017. március 19., vasárnap | 17:00

John Gordon MacWilliam misszionáriust, a Fehér Atyák papi kongregációjának tagját nevezte ki március 16-án Ferenc pápa a Szaharát is magában foglaló laghouati egyházmegye püspökévé Algériában. Elődje életkora miatt távozik, szintén a Fehér Atyák rendjébe tartozik.

A 69 éves John Gordon MacWilliam személyében Algériának most először lett olyan püspöke, aki nem arab és nem is francia származású. MacWilliam angol, Wimbledonból származik. Ami viszont még érdekesebb az élettörténetében, hogy mielőtt misszionárius lett, 17 éven keresztül katona volt, komoly karriert futott be, az őrnagyi fokozatig jutott el. Édesapja is katona volt, gyerekkorában a családdal Szudánban és Zimbabwéban is élt. Az angliai Sussexban a bencés rend általános iskolájába, majd katonai iskolákba járt.

Katonai pályafutását megszakítva belépett az afrikai misszionárius rendbe, Londonban filozófiát tanult, majd Freiburgban töltött egy évet spirituális képzéssel. Ezt követően két gyakorlati évet a Magreb-országokban, főleg Tunéziában töltött. Hazatérve befejezte teológiai tanulmányait, letette az örökfogadalmat, majd 1992. július 4-én pappá szentelték. Rómában iszlamológiát tanult, majd Algériában, később Tunéziában szolgált. Püspöki kinevezése előtt a Fehér Atyák észak-afrikai régiójának tartományfőnöke volt.

Egy olyan egyházmegye vezetésére kapott megbízást, amely a végtelen algériai sivatagban szétszórt, aprócska közösségekből áll. Elődje, Claude Rault így fogalmazott: „Egyházat alkotni itt a sivatagban azt jelenti, belekapaszkodni hitünk lényegébe és egységben tanúságot tenni, akkor is, ha a legtávolabbi zugokban élünk; egy olyan Egyház tanúságtevőjeként, amely az Isten országát szolgálja.”

Egyházmegyéje változóban van, egyre több fekete-afrikai menekült él itt, akik közül már nem mindenki frankofón.

Ebben az egyházmegyében található Tamanrasset, Charles de Foucauld utolsó állomáshelye. Foucauld atya fiatalon szintén katonának tanult a francia Katonai Akadémián, Franciaországban, majd Algériában szolgált, csak ezt követően lett trappista szerzetes. Élete utolsó éveiben Tamanrassetben élt a tuaregek között, itt írta meg a francia-tuareg szótárt, és itt érte az erőszakos halál 1916-ban.

MacWilliammel együtt három püspöke van Algériának. Constantine egyházmegye (itt található Hippo) püspöki széke jelenleg üres, Algír érseke a jezsuita Paul Desfarge, Orán püspöke a domonkos-rendi Jean Paul Vesco.

Laughouat egyházmegye több mint 2 millió négyzetkilométer területen fekszik, 4,5 millió lakosa van, közülük mindössze 1 200 katolikus. Tíz plébániához tartoznak, 18 papjuk van, közülük 14 szerzetes, 4 pedig „fidei donum” pap; 33 női és 23 férfi szerzetes teljesít még szolgálatot az egyházmegyében a papokon kívül.

Forrás: Mondoemissione.it; Fides.org

Fotó: Mafrwestafrica.net; CharlesdeFoucauld.com;  Mondoemissione.it

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria