Új vallásközi párbeszéd központot alapítottak Irakban

Kitekintő – 2021. szeptember 28., kedd | 14:15

Szuromi Szabolcs Anzelm OPraem tizenegy napos látogatáson vett részt Irakban, mely a vallásközi párbeszéd előmozdítását szolgálta.

Szuromi Szabolcs Anzelm premontrei professzor szeptember 14-től 24-ig tartózkodott Irakban, Husszein imám halála évfordulójának negyvennapos időszaka alatt. Ez a legjelentősebb vallási – és egyben karitatív – esemény Irakban. A látogatás első szakaszában Szuromi Szabolcs Anzelm a legkiemelkedőbb iraki szent helyeket kereste fel: Nedzsef, Kerbela, Kúfa, Ur; ahol tárgyalásokat folytatott a legfőbb iraki síita vallási vezetőkkel, valamint több interjút adott a vallásközi párbeszéd fontosságáról.

Az iszlám említett szent időszaka nagyon kifejezi a vallásukhoz és hazájukhoz ragaszkodó muszlimok áldozatkészségét. Ez nem pusztán a napokig tartó gyalogos zarándoklatokban nyilvánul meg, hanem a zarándoktömegek étellel és szállással történő ingyenes ellátásában is. Kerbela – Husszein imám sírja – a különböző vallású emberek éves találkozásának is a színhelye.

A Vászit tartománybeli Al-kúti és Vásziti Egyetem együttműködésében szeptember 19-én került sor a Talib Zejdan Taban Al-Musszavi és Szuromi Szabolcs Anzelm professzor által az úgynevezett Ábrahám-vallások (zsidó, keresztény, iszlám) összehasonlító tanulmányozására megszervezett új vallásközi párbeszéd központ megalapítására, és egyben az első tudományos konferencia megtartására.

Az arab nyelvű szimpózium középpontjában Jézus Krisztus és Szűz Mária személyének a muszlim hagyomány szerinti értelmezése állt. Ehhez kapcsolódott a Vásziti Egyetem Ábrahám-vallásokról szóló bevezető szimpóziuma szeptember 20-án, amely a november folyamán – Ferenc pápa március 5. és 8. között lezajlott iraki látogatása fő üzenetének, a közel-keleti vallási közösségek békés együttélésének jegyében – megrendezendő szélesebb körű konferencia legfontosabb témáinak bemutatására szolgált.

Ekkor került sor az Al-kúti és Al-niszuri Egyetem által összeállított Jézus Krisztus az iszlám felfogásában című kötet bemutatására is, amely arab és angol nyelven látott napvilágot.

Szuromi Szabolcs Anzelm vallásközi kapcsolatokat erősítő tevékenységét a Vásziti Egyetem szeptember 20-án Igazságosság és Tolerancia díjjal ismerte el, míg a terület kormányzója szeptember 21-én a Vászit tartományért elismeréssel tüntette ki.

Forrás és fotó: Csornai Premontrei Apátság

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria