Újabb cigánypasztorációs lelkipásztori munkatársakat képeztek a Boldog Ceferino Intézetben

Hazai – 2019. november 26., kedd | 10:45

Segítők és közösségszervezők vehették át tanúsítványaikat a Boldog Ceferino Intézet (BCI) lelkipásztorimunkatárs-képzése elvégzéséről november 23-án Máriapócson.

A BCI cigánypasztorációs szakirányú lelkipásztorimunkatárs-képzése a 2018/2019-es tanévben az ország három pontján, Hódmezővásárhelyen, Kazincbarcikán és Máriapócson zajlott. A képzés nyár elején záróvizsgával ért véget. Mindazok, akik – bármely helyszínen – sikeresen elsajátították a tananyagot, majd arról számot adtak, november 23-án a máriapócsi Emmánuel Zarándokközpont nagytermében ünnepélyes keretek között kaphatták meg a képesítésről szóló okiratot.

Az ünnepségen Farkas Gábor, a BCI vezetője mondott köszöntőbeszédet, majd a boldvai roma közösség énekes, valamint a nyírkátaiak táncos műsora következett. Ezt követően a végzettek tettek tanúságot arról, miért fontos számukra a cigánypasztoráció, a közösség, a szentségi élet, hogyan jutottak el a képzésre, s hogy segítik közösségük tagjait közelebb kerülni Istenhez és az Egyházhoz.

A Székely János szombathelyi megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Cigánypasztorációs Bizottságának vezetője aláírásával hitelesített okiratokat Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita adta át személyesen mindenkinek, aki megszerezte a képesítést. Néhány szóban ő is biztatta a jelenlévőket, hangsúlyozva, aki elkötelezte magát Krisztus munkatársaként, az ne egyszeri alkalomnak tekintse azt, hanem mindig fejlődve, egyre odaadóbban végezze vállalt feladatát.

Ezt követően a máriapócsi bazilikában cigány nyelvű hálaadó Szent Liturgiát mutattak be Kanyó Árpád hodászi és Magyar László nyírkátai parókus vezetésével. A kántori szolgálatot a hodászi közösség vállalta Lakatos Sándor irányításával. Mivel az Istenszülő templomba vezetésének ünnepkörében zajlott a tanúsítványok átadása, Kanyó Árpád erről beszélt homíliájában, útravalót adva mindazok számára, akik a cigánypasztorációban tevékenykednek. 

További képek az eseményről ITT találhatók.

Forrás és fotó:  Máriapócsi Nemzeti Kegyhely/Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria