Újjászületik a Máltai Szeretetszolgálat Biztos Kezdet Gyerekháza Sárkeresztúron

Hazai – 2021. április 14., szerda | 12:43

Átalakítja és belső udvari játszótérrel bővíti a Biztos Kezdet Gyerekházat a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a Fejér megyei Sárkeresztúron.

A legkisebb gyerekek számára fejlesztő foglalkozásoknak és közösségi programoknak helyet adó ingatlant a karitatív szervezet közel 14,66 millió forintból újítja fel, hogy a jövőben a hátrányos helyzetű családok hároméves kor alatti gyermekeinek esélyteremtését segítő programok modern helyszíne lehessen. A felújítást az Európai Unió támogatja és a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2018 óta van jelen Sárkeresztúron. A településen élő szociális hátrányokkal küzdő családok támogatására több programot indított a szervezet. Adósságrendezési és szociális tanácsadással segíti a rászoruló családokat, a Felzárkózó Települések program keretében lakhatási projektet indított és egészségügyi szűréseket végez, elindult a Szimfónia program, és megnyílt a Biztos Kezdet Gyerekház.

A Máltai Szeretetszolgálat a község szegregátumában, a Béketelepen ingatlant vásárolt, ahol az európai uniós pályázati forrásból megvalósuló felújítást követően a Biztos Kezdet Gyerekház modern körülmények között várja a három év alatti gyerekeket és családjukat. A Széchenyi utca 25. szám alatt található, 106 négyzetméteres családi házban a teljes gépészeti felújítás, festés, burkolatcsere után a családok számára is használható mosó- és szárítógépek is helyet kapnak. Az udvaron konyhakertet, kis játszóteret és babakocsik számára fedett tárolót alakítanak ki. A gyerekház a felújítás alatt ideiglenes helyszínen működik.

Az első ezer nap meghatározó egy kisgyermek életében, ezért a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a hároméves kor alatti gyerekeknek, a kismamáknak, a kisgyermekes szülőknek olyan fejlesztő foglalkozásokat, programokat, közösségi eseményeket szervez Biztos Kezdet Gyerekházaiban, melyek segítik őket a hátrányaik leküzdésében. A szervezet tapasztalata szerint a legszegényebb településeken a gyerekek egynegyedének már a születésétől fogva nincs esélye a kortársaival együtt fejlődni, a másik huszonöt százalékuk pedig óvodáskorára behozhatatlannak tűnő hátrányba kerül. A Sárkeresztúron működő Biztos Kezdet Gyerekházban a gyerekek mozgásfejlesztése, kognitív és mentális fejlesztése mellett a szülők is hasznos ismereteket kapnak a gyermekápolás, a nevelés, a pénzügyi tervezés, az életvezetés területén. A gyerekházak ugyanakkor közösségi terek is, ahol a családok számára programokat, akciókat szerveznek, melyek során közös célokat találnak és egymást segítő közösséggé válnak.

A legszegényebb családok gyermekeinek korai fejlesztése azt a célt szolgálja, hogy a gyerekek a képességeik szerint fejlődhessenek, az általános iskola elvégzése után továbbtanulhassanak, szakképesítést szerezzenek, és tanulmányaik befejeztével az elsődleges munkaerőpiacon el tudjanak helyezkedni és értékteremtő munkát tudjanak végezni.

„A sárkeresztúri Biztos Kezdet Gyerekház átalakítása, felújítása” EFOP-projekt az Európai Unió támogatásával 14,66 millió forintból valósul meg a Széchenyi 2020 program keretében.

Forrás: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Fotó (archív): Oktatás.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria