Újraindulnak a zarándokvonatok – Sajtótájékoztató a Nyugati pályaudvaron

Hazai – 2022. január 26., szerda | 16:57

Négy nemzetközi és egy belföldi vonattal is utazhatnak a missziós zarándokok idén a Misszió Tours Utazási Iroda és a MÁV-START együttműködésének keretében. Az erről szóló január 26-i sajtótájékoztatón Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke is beszédet mondott.

Ahogy Korbuly Péter rádióbemondó, a sajtótájékoztató házigazdája elmondta, 2022-ben újra útra kelnek a zarándokvonatok a Misszió Tours Utazási Iroda és a MÁV-START együttműködésének keretében.

A hagyományosan a csíksomlyói pünkösdi búcsúba induló Boldogasszony-zarándokvonat és a lengyelországi Częstochowába tartó Fekete Madonna-zarándokvonat mellett Međugorjéba is indul vonatos zarándoklat, ez utóbbi szeptemberben.

Idén különvonat is indul a csíksomlyói pünkösdi búcsúba, Misszió Zarándokvonat – Csíksomlyó névvel. Ez péntek délután indul, és miután a zarándokok részt vesznek a szombati fogadalmi búcsún, este indulnak haza, és pünkösdvasárnap reggel érkeznek meg Budapestre. A zarándokvonaton fekvőhelyes kocsik is lesznek.

A szervezők a vonatos utazások alatt vonatrádióval, közös programokkal és éttermi, mozgóbüfé szolgáltatásokkal is várják majd a résztvevőket. Az éjszaka közlekedő vonatokon fekvőkocsik is lesznek, kényelmesebbé téve az utazást.

A Boldogasszony-, valamint a Fekete Madonna-zarándokvonat fővédnöke Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke.

Veres András püspök lesz a lengyelországi zarándoklat lelkivezetője, Varga Lajos segédpüspök pedig a csíksomlyói zarándoklaté.

Hazai tájakon a Munkás Szent József – Szentkúti zarándokvonat robog majd, a férfiakért felajánlott lelkiségi úton, Böjte Csaba OFM vezetésével.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a magyar kormány támogatásával, a Rákóczi Szövetség és más szervezetek közreműködésével több száz – külhoni vagy a hazai gyermekvédelem által felkarolt – fiatal is részt vesz majd a határokon átívelő, a nemzeti összetartozást és a nemzetek közötti összefogást erősítő zarándokvonatos eseményeken.

Veres András a sajtórendezvényen elmondta, a zarándokvonatos utazások alkalmasak a hit ébresztésére és elmélyítésére. A hívő ember számára nem ismeretlen, hogy az ima négy eleme a dicsőítés, a hálaadás, az engesztelés és a kérés. A tavalyi Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra gondolva például a dicsőítés juthat eszünkbe, hálát adhatunk az életünkben sok mindenért, s a kérő ima mellett engesztelésre is szükség van az emberi gyarlóság, a bűneink miatt.

Reményeink szerint a zarándokvonatok már a világjárvány utáni időszakban indulhatnak útnak, s ekképpen az imánk minden eleme előtérbe kerülhet – mondta a püspök. 

Veres András arról is beszélt, hogy „az utóbbi hónapokban, években tapasztalható ideológiai agresszió közepette nem is olyan egyszerű kereszténynek, egyáltalán normálisnak maradni”, ehhez a megmaradáshoz kérjünk a Szentlélektől tisztánlátást, bölcsességet, s a megkülönböztetés ajándékát – tette hozzá. 

„Bízom abban, hogy nagyon sokan fognak jelentkezni az idei vonatos zarándoklatokra, amelyek a lelki megújulás eseményeivé válhatnak, s ebben igyekszem én is segíteni” – zárta a beszédét a püspök, aki a lengyelországi zarándoklat lelkivezetője lesz.

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, a vonatos zarándoklatok üzenete, hogy „itt Magyarországon a keresztény kultúra nem avíttas emlék csupán”, hanem velünk élő hitbeli történés, és „ez így van rendjén” hazánkban és Európában is. Másrészt ezeken a zarándoklatokon a közösségben való létezést, az egymásra figyelést is gyakorolhatjuk.

A gyermekvédelemből érkezett fiatalok, akiknek az utazását támogattuk és támogatjuk, elmondták, hogy óhajtják, szeretik ezeket a közösségi tapasztalatokat – tette hozzá az államtitkár.

Kormányos László, a MÁV-START Zrt. vezérigazgató-helyettese többek között elmondta, hogy a lengyel, román állami vasutakkal is jó a kapcsolat, illetve megosztotta személyes élményét arról, amikor a tavalyi eucharisztikus kongresszusra hétszáz erdélyi gyermek közlekedését biztosították a vasúton, és Böjte Csaba testvérrel is találkozhatott.

A rendezvényen felolvasták Kövér László, az Országgyűlés elnöke köszöntőjét, majd Budai László, a Misszió Tours Utazási Iroda vezetője beszélt arról, hogy a zarándokutazásokon „maximálisan figyelembe veszik majd a pandémiával kapcsolatos aktuális szabályokat, tekintettel a más országokban hatályos helyi rendelkezésekre is”.

A főszervező elmondta, hogy nagyon nagy a várakozás a vonatos zarándoklatokkal kapcsolatban, a Csíksomlyóra induló Boldogasszony-zarándokvonat például már félig megtelt.

Budai László arról is beszélt, hogy a Rákóczi Szövetség jóvoltából idén száz kárpátaljai fiatal utazhat a lengyelországi kegyhelyre, a járványhelyzetre utalva pedig hangsúlyozta, a vonatos zarándoklatokkal kapcsolatban „egy lehetőség áll előttünk, ez pedig az, hogy reménnyel tekintsünk a jövőbe, a hitünk alapján. Ezt szeretnénk üzenni innen a Nyugati pályaudvar királyi várójából”.

Zarándokvonatok – 2022

MUNKÁS SZENT JÓZSEF – SZENTKÚTI ZARÁNDOKVONAT A FÉRFIAKÉRT
Mátraverebély-Szentkút, május 1. (vasárnap)
Lelkivezető: Böjte Csaba ferences szerzetes

BOLDOGASSZONY-ZARÁNDOKVONAT
Csíksomlyói pünkösdi búcsú, június 2–5.
Lelkivezetők: Dr. Varga Lajos püspök, Burbela Gergely verbita és
Tímár Asztrik ferences szerzetesek

MISSZIÓ-ZARÁNDOKVONAT – CSÍKSOMLYÓ, június 3–5.
Lelkivezetők: Böjte Csaba ferences szerzetes, Michels Antal atya

FEKETE MADONNA-ZARÁNDOKVONAT
Częstochowa és Krakkó, június 20–24.
Lelkivezetők: Veres András püspök, az MKPK elnöke, Tamás József nyugalmazott segédpüspök és Bátor Botond pálos szerzetes

HÁLAADÓ MEĐUGORJEI ZARÁNDOKVONAT
Szeptember 12–16. Előkészületben!

Bővebb információk: www.missziotours.hu
facebook.com/missziotours
+36 20 565 3258

Szerző: Körössy László

Fotó: Lambert Attila

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria