Ülésezett a püspöki konferencia

2018. szeptember 6., csütörtök | 13:50

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) szeptember 4–5-én – folytatva a két éve megkezdett gyakorlatot – kihelyezett ülést tartott, ezúttal Veres András püspök, az MKPK elnöke meghívására Győr adott otthont az őszi ülésnek. A testület döntéseiről Tóth Tamás, az MKPK titkára számolt be.

A rendes ülés második napján, szerdán reggel a püspökök a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban mutattak be szentmisét. Ezt követően együtt imádkoztak Boldog Apor Vilmos vértanú püspök sírjánál.

A konferencia első napján részt vett Michael August Blume érsek, Magyarország új apostoli nunciusa, aki szeptember 3-án érkezett Budapestre előző szolgálati helyéről, Ugandából. Ő hazánk első magyar származású apostoli nunciusa. A találkozó alkalmával köszöntötte magyarországi püspöktársait, és átadta a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciának szóló megbízólevelét Veres András győri megyéspüspöknek, a testület elnökének.

Az üldözött keresztény testvéreink megsegítésére karácsonyig bezárólag ismét gyűjtést hirdetett a konferencia. Kérik a paptestvérek, a hívek és minden jó szándékú ember nagylelkű adományát az alábbi számlaszámra: Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, 11100104—18181490—14000003.

Az MKPK tagjai az ülés első napján elbúcsúztatták Várszegi Asztrik püspököt, nyugalmazott pannonhalmi főapátot, aki 1991-ben történt megválasztását követően huszonhét év főapáti szolgálat után vonult nyugdíjba.

A testület további három évre megerősítette Török Csaba atyát az MKPK televíziós referensi szolgálatában.


Az ülésen döntés született, hogy a Katolikus Szeretetszolgálat és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem együttműködésével új szociális vezetőképzés indul.

A püspökök döntöttek arról, hogy a Magyar Katolikus Egyház is csatlakozik ahhoz a németországi kezdeményezéshez, amelynek keretében október 18-án világszerte gyermekek imádkozzák együtt a rózsafüzért a világ egységéért és békéjéért. A kezdeményezés 2005-ben indult útjára Venezuelából, Pietrelcinai Szent Pio atya kijelentése nyomán, aki azt mondta, hogy ha egymillió gyermek a rózsafüzért imádkozza, a világ meg fog változni.

A püspökök testülete meghallgatta Udvardy György pécsi megyéspüspök és Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita beszámolóját az augusztus 21. és 26. között Dublinban megrendezett Családok IX. Világtalálkozójáról. Továbbá Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök, az MKPK Hivatásgondozó Bizottságának elnöke beszámolt a július 30. és augusztus 3. között Rómában megrendezett 12. Nemzetközi Ministránstalálkozóról.

Cserháti Ferenc püspök, a terület püspökkari referense ismertette a külföldi magyarok lelkipásztori ellátását támogató „1+1 Misszió” elnevezésű projekt előkészítő feladatait. A projekt jelenlegi szakaszában elsősorban az Európán belüli külföldi magyarok programjait, ünnepeit, a fiatalok lelki nevelését támogatja, a későbbiekben szeretnék ebbe a munkába bevonni a világi hívőket is. A konkrét lehetőségek felmérése érdekében október 12. és 14. között konferenciát szerveznek Esztergomban, elsősorban az Európából érdeklődő magyar lelkipásztorok és világi hívek számára.

A testület meghallgatta Fábry Kornélnak, a 2020-ban Budapesten megrendezendő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) főtitkárának beszámolóját  a NEK 2017 óta tartó előkészületeiről, köztük a különböző megvalósult programokról, az országos, illetve nemzetközi szentségimádásról. Ismertette az idén még megvalósuló rendezvények részleteit. Beszélt a szeptember 15-én, Budapesten sorra kerülő Forráspont ifjúsági eucharisztikus napról; a november 24-i, Krisztus király ünnepéhez kapcsolódó újabb világméretű szentségimádási kezdeményezésről, amelybe remélhetőleg az előző alkalmakhoz hasonlóan a világ minden tájáról be tudnak kapcsolódni magyar és nem magyar hívek; illetve az eucharisztikus tudományos konferenciáról, amelyet november 27. és 29. között rendeznek az esztergomi Szent Adalbert Központban. Tervezik továbbá a NEK honlapjának frissítését is, hogy a meglévő magyar és angol mellett újabb nyelveken is elérhető legyen. A szervezők a különböző programok megvalósításában együttműködnek az egyházmegyékkel, illetve különböző közösségekkel, ezzel is elősegítve a hívek bevonását az előkészületekbe. A 2020-as nagy találkozó nyitó szentmiséjén a tervek szerint közös országos elsőáldozásra is sor kerül.


Az MKPK Caritas in Veritate Bizottsága által 2013 óta minden ősszel megrendezett, több ezer látogatót vonzó Katolikus Társadalmi Napokat idén Székesfehérváron tartják szeptember 7. és 9. között. A rendezvény kiemelt témájaként a szervezők ezúttal a kereszténységet mint a társadalom jövőjét meghatározó és mozgató erőt állítják az esemény középpontjába. A rendezvény mottója: „Van célunk! – Van jövőnk!” További információkat a www.kattars.hu honlapon találhatnak.

Az előző évekhez hasonlóan ismét megrendezik a Katolikus Kulturális Hetek programsorozatot, amelynek idei mottója: „Az Eucharisztia az Egyház életének forrása”. Az eseménysorozat célja, hogy az 52. NEK előkészületeihez kapcsolódva, a katolikus kultúrán keresztül felhívja az emberek figyelmét Egyházunk legmélyebb titkára, az Oltáriszentségre, amely a keresztény élet csúcspontja és forrása. Ennek keretében az egyházmegyék még szeptemberben több korcsoportban rajz- és fotópályázatot hirdetnek, amelynek eredményhirdetésére majd Budapesten kerül sor november 17-én, a Szent Erzsébet rózsája díj átadóünnepségének keretében. A nyertes munkákból kiállítást is szerveznek, amely a tervek szerint bejárja majd az ország egyházmegyéit.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia buzdítja a híveket, hogy az egyházi hírekről megfelelő forrásokból tájékozódjanak, amelyhez az MKPK félhivatalos hírügynökségét, a Magyar Kurír honlapját javasolja.

Forrás: MKPK Sajtószolgálat

Fotó: Lambert Attila

Magyar Kurír
(asz)

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
hittel-multbol-jovobe-mindszenty-szobrot-avattak-petofiszallason
Hittel a múltból, a jövőbe – Mindszenty-szobrot avattak Petőfiszálláson

A Mindszenty Társaság és a Magyar Pálos Rend meghívására gyűltek össze a hercegprímás szobrának avatására, valamint a társaság alapította Mindszenty-emlékérem átadására az ünneplők Petőfiszállás-Pálosszentkúton március 23-án. Az ünnepen Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek mutatott be szentmisét.

2019. március 23., szombat
a-biblia-uzenete-napunk-gyumolcset-hozza-meg
Napunk gyümölcsét hozza meg

Nagyböjt 3. vasárnapja – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 13,1–9)

2019. március 23., szombat