Körmenettel és érseki szentmisével ünnepelték a szaléziak Segítő Szűz Máriát Kazincbarcikán

Megszentelt élet – 2022. május 31., kedd | 12:01

Segítő Szűz Mária tiszteletére és Szalézi Szent Ferenc halálának 400. évfordulója alkalmából tartottak körmenetet Kazincbarcikán, majd Ternyák Csaba egri érsek szentmisét mutatott be a Szent Család-templomban május 29-én.

A menet a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumból indult. Útközben rózsafüzért imádkoztak és énekeltek a hívek, így érkeztek a Szent Család-templomhoz, ahol Ternyák Csaba mutatott be szentmisét.

Az érseket  a szertartás elején Tran Si Nghi Ferenc SDB plébános köszöntötte.

A főpásztor arról szólt: nem Istennek van szüksége rá, hogy itt legyünk, hanem nekünk van szükségünk őrá. Jézus mondta: megtérést és bűnbocsánatot kell hirdetnünk minden népnek, mert a mi meghívásunk a mennyországba szól. Szükségünk van arra, hogy napról napra megújítsuk életünket. Ezt hirdeti az Egyház kétezer év óta. Szerencsére Kazincbarcikán és környékén sokan vannak, akik eszerint élnek – mondta Ternyák Csaba.

A főpásztor szentbeszédében kitért Máriával kapcsolatos örökségünkre: mi, magyarok voltunk az elsők, akiket oltalmába vett a Szűzanya, amikor Szent István felajánlotta országunkat – hangzott el. Az érsek felidézte: Szűz Mária angyali koronáját tizenkét csillaggal ábrázolják, majd hozzátette: az Európai Unió zászlaján is látható ez a szimbólum kék alapon. Mária tehát minden keresztény segítője. Ezt az ünnepet a szaléziak sajátos módon felkarolták, a rendnek is különleges védelmezője a Szent Szűz.

A körmenetet és szentmisét követően tavaszi jótékonysági bált rendezett a kazincbarcikai közösség.

Forrás: Egri Főegyházmegye

Fotó: Szent István Televízió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria