Ünnepi szentmisében emlékeztek meg a győri Szent Ignác-templom 375 évvel ezelőtti felszenteléséről

2016. augusztus 1. hétfő 14:45

Július 31-én Győrben a bencések és a jezsuiták közösen emlékeztek meg a Szent Ignác-templom 375 évvel ezelőtti felszenteléséről.

375 éve, 1641. július 31-én, rendalapítójuk, Loyolai Szent Ignác ünnepén tartották az első szentmisét a még éppen csak elkészült templomukban a győri jezsuiták. A jezsuitáknak azonban 1773-ban el kellett hagyniuk Győrt, így egy ideig a városi káptalané, majd 1802-ben a bencéseké lett a mai Magyarország első barokk temploma, valamint a mellette lévő iskola és rendház.


Idén egész éves programsorozattal ünneplik a győri bencések a 375 éves Loyolai Szent Ignác-templomot. A védőszent ünnepére Szentmártoni Mihály Rómában élő jezsuita professzor vezetésével készültek, aki Szent Ignác lelkigyakorlatos könyvének fő vonásaival ismertette meg a hallgatóságot. Az ünnepi szentmisét Forrai Tamás jezsuita tartományfőnök mutatta be a győri bencésekkel együtt.

A programsorozat augusztus 15-én folytatódik, amikor 19 órától Bíró László tábori püspök vezetésével ünnepelik Nagyboldogasszonyt, akinek két oltára is van a templomban a 17. századi várvédő katonaság felajánlásának köszönhetően.

Forrás és fotó: Szent Mór Bencés Perjelség

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
te-is-tudsz-vendegeket-hivni-jezushoz-az-alpha-kurzus-bemutatonapjara-varunk
Te is tudsz vendégeket hívni Jézushoz! – Az Alpha kurzus bemutatónapjára várunk

Kit érdekel annyira Jézus, hogy komolyan veszi missziós parancsát, és meg akarja ismertetni másokkal? És kit érdekel annyira, hogy elmegy egy keresztények szervezte baráti összejövetelre, hogy többet halljon róla? Az Alpha kurzust január 20-án a Kanter Károly Felnőttképzési Intézetben mutatják be.

20:28
oszto-pontok-hagyomany-lenyege-folytathatosag
Osztó-Pontok az Egyház jövőjéről – A hagyomány lényege a folytathatóság

Az Osztó-Pontok kerekasztal-beszélgetés témája ezúttal a vallásosság alakulása és az Egyház jövője volt. A budapesti Panagia Központban január 15-én megtartott rendezvény vendége Gérecz Imre bencés szerzetes és Hidas Zoltán szociológus, egyetemi tanár volt. A beszélgetést Vigh Noémi vezette.

19:15