Várják a látogatókat a kaposszentjakabi bencés apátság romkertjében

Hazai – 2024. március 25., hétfő | 14:35

Megújult a szentjakabi bencés kolostor romkertje – tájékoztatta a kaposvári önkormányzat március 21-én, csütörtökön az MTI-t. A 1061-ben alapított szentjakabi bencés apátság Kaposvár legrégebbi, egyben legjelentősebb épített kulturális öröksége.

A közleményben leírtak szerint a beruházás teljes költségét fedező mintegy 791 millió forint európai uniós pályázati forrásnak köszönhetően a műemlékvédelmi szabályok szigorú betartásával helyreállították a kaposszentjakabi romkertet.

Az érdeklődőket korhű park, új látogatóközpont és múzeum fogadja korszerű kiállítóterekkel, foglalkoztató- és vetítőtermekkel. A fejlesztésnek köszönhetően a terület interaktív élményelemekkel egészült ki, kikapcsolódási lehetőséget ígérve iskolás csoportoknak, fiataloknak, családoknak is.

Kaposvár önkormányzata a város turisztikai vonzerejének növekedését várja a beruházástól.

*

2014 és 2016 között régészeti feltárásokat végeztek a szentjakabi bencés apátság területén. A feltárások eredményeiről 2016 augusztusában Kaposváron tartott sajtótájékoztatón Ábrahám Levente, a Rippl-Rónai Múzeum igazgatója úgy fogalmazott, hogy az ásatási eredmények a kereszténység egyik legfontosabb magyarországi emlékhelyévé teszik az 1061-ben alapított apátság területét, a monostor ugyanis egy 9. századi keresztény Karoling-központ romjaira épült.

Szeretnék, ha a nagyközönség előtt ismertebbé válna a kaposszentjakabi apátság, amely az első olyan bencés monostor volt Magyarországon, amelyet nem király alapított; ám felszentelésénél Salamon király is jelen volt.

Forrás: MTI

Fotó: Szentjakabi Bencés Apátság és Romkert Facebook-oldala; wikipedia

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria