Várnai Jakab OFM, a szentföldi „Cenacolino” gvardiánja: Jézus itt hagyta nekünk jelenlétét

Megszentelt élet – 2024. június 11., kedd | 11:39

Francesco Patton szentföldi ferences kusztossal ünnepelték június 2-án Úrnapját Jeruzsálemben, a Sion hegyén található, „kis Cenákulum” néven ismert ferences rendházban, ahol Várnai Jakab OFM látja el a gvardián, azaz a házfőnök feladatkörét.

A bensőséges hangulatú liturgián – melyet a kertben vezetett körmenet követett – részt vett a Kusztódia sajtószolgálata. Várnai Jakab kérdésükre elmondta, mivel a ferencesek megnyitották a kápolnát a zarándokok előtt, így egész éven át tapasztalják, hogyan változtatja meg az Eucharisztia megünneplése a zarándokok életét. Szemmel látható a változás a zarándokcsoportokon, a különbség aközött, amikor érkeznek, illetve amikor távoznak.

Amikor megérinti őket az arra való emlékezés, hogy ott vannak, egészen közel ahhoz az emeleti teremhez, ahol Jézus ránk hagyta jelenlétének ezt a jelét. Itt hagyta nekünk jelenlétét.

Ez nem pusztán egy információ a zarándokok számára, hiszen ezek az emberek minden héten mennek szentmisére, és valamiképpen elhozzák ide is magukkal a teljes eucharisztikus életüket – ezt mélyíti el az ittlétük.

Francesco Patton OFM szentföldi kusztos szerint az Eucharisztia olyan ajándék Istentől az ő népének, amelynek súlya van; de a szövetség perspektívájában az elfogadott Eucharisztia a hívek elkötelezettségévé is válik Uruk felé – fogalmazott homíliában.

Francesco Patton felidézte a rendalapító Assisi Szent Ferenc túláradó örömét az Eucharisztia jelenlétében, aki minket is arra biztat, hogy örvendezzünk, és imádjuk Isten alázatosságának misztériumát, amely olyan magasztos módon jelenik meg az Oltáriszentségben.

Naomi nővér, aki az Oltáriszentségről nevezett ferences női kongregációhoz (FSE) tartozik, arról beszélt a ferences médiának, hogy személyes életünkben mindennap ünnepelnünk kell azt a nagy misztériumot, hogy valóban jelen van az Úr – rendjük életét ez határozza meg.

A Christian Media Center mintegy 4 perces videós összefoglalóját ITT tekinthetik meg.

Az utolsó vacsora terme, a Cenacolo és az akörül felépült rendház volt korábban a ferencesek szentföldi központja, ahova elűzetésük után nem térhettek vissza, viszont a közelében, pár méterre tőle tudtak vásárolni telket, ott épült fel az olasz „cenákulum” szó (cenacolo) becézett formájával illetett ferences rendház, a Cenacolino.

Ez a közelség az utolsó vacsora terméhez különlegessé teszi a szentmiséket a Cenacolinóban, ezért is érnek mindig ott véget az úrnapi ünnepségek.

Mivel 1333-as alapítása után nem sokkal a Szentföldi Ferences Kusztódia központja a Sion-hegyi Cenákulum lett, a kusztos hivatalos titulusában ma is szerepel: „Sion hegye és a Szent Sír gvardiánja”, jól mutatva e két helyszín jelentőségét.

Fordította: Verestói Nárcisz

Forrás: Christian Media Center/Custodia Terrae Sanctae

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria