Városi keresztutat tartanak április 1-jén Pécs belvárosában

Hazai – 2023. március 31., péntek | 14:00

A Pécsi Egyházmegye hagyományteremtő szándékkal 2022-ben szervezte meg az első pécsi városi keresztutat, amelynek biztonságos megtartását a mostoha időjárási körülmények akkor nem tették lehetővé. A kezdeményezés azonban nem szakad meg: az egyházmegye idén virágvasárnap előtti szombaton, április 1-jén ismét kereszthordozással egybekötött keresztútra hívja a híveket és az érdeklődőket.

Pécs történelmi belvárosában április 1-jén 16 és 18 óra között járják a keresztutat Jézus Krisztus feltámadására, a kereszténység legnagyobb ünnepére, a húsvétra való készület jegyében.

A keresztút a Kossuth tértől a Dóm térig tart, 14 állomásán át szentírási szakaszok, elmélkedések, énekek, versrészletek segítségével, szimbolikus módon hordozva a Megváltó keresztjét, a résztvevők átélhetik Jézus Krisztus szenvedésének és kereszthalálának eseményeit. A keresztúton a Dél-Dunántúlon élő katolikus nemzetiségi közösségek is képviseltetik magukat.

Jézus szenvedéstörténetéhez kapcsolódva a keresztutat járva mindenki el tudja benne helyezni saját élettörténetét, rátalál saját keresztjére. A kereszt felvétele, az elesés, a kudarc, a talpra állás, az újra elindulás, a gyász mindnyájunk életének része. A stációkat végigelmélkedve mindenki  részese lehet az egésznek, látva, hogy ez az ő keresztútja, az ő személyes története is. A keresztút üzenete, hogy végigjárva azt jobb emberként élhetjük tovább az életünket, egymással jobban összekapcsolódva, jobban odafigyelve egymásra – nyilatkozta korábban Felföldi László pécsi megyéspüspök a városi keresztútjárás kapcsán.

A városi keresztúti stációknál felolvasott versrészleteket és elmélkedéseket a Pécsi Nemzeti Színház művészei kihangosítással adják majd elő. A menet együtt halad majd a kijelölt útszakaszon, az egyes állomásokat nem jelzik külön táblák. A keresztúthoz annak bármely pontján szabadon lehet csatlakozni.

A városi keresztútra világnézeti és felekezeti hovatartozástól függetlenül nagy szeretettel várnak minden érdeklődőt.

További részletes és pontos programleírás ITT.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria