Vasmise vastapssal Vállajon – Pásztor Károly szülőfalujában mutatott be hálaadó szentmisét

Hazai – 2020. augusztus 3., hétfő | 11:36

Pásztor Károly vasmisés plébános július 25-én hálaadó szentmisét mutatott be pappá szentelésének 65. évfordulóján szülőfalujában, Vállajon. A Szentlélek-templomban tartott ünnepi liturgiára határon túli településekről, Károly atya eddigi szolgálati helyeiről is érkeztek hívek, valamint számos egyházmegyés pap is jelen volt.

A község két évvel ezelőtt, a templom felszentelésének 100. évfordulóján adományozott díszpolgári címet Pásztor Károlynak. Tiszteletére most is megtelt az alig ezer lelket számláló  Vállaj ötszáz férőhelyes imahelye.

A hívek vastapssal köszönték meg Károly atyának alázatos, mindig másokat szolgáló életét, a 65 éves papi hivatást. A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye egyik legszebb és talán a legnagyobb temploma újra a régi hangulatát élte, népénekektől lett hangos. Átimádkozott falai között egykor egyszerre négy vállaji szeminarista is körültérdelte az oltárt, ezért a települést paptermő faluként is emlegették.

Méltatlanul, de alázattal, a Szűzanya szavaival mondok hálát: „Lelkem magasztalja az Urat, […] mert nagyot tett velem a Hatalmas” (Lk 1,46; 49) – Pásztor Károly Mária hálaadó imájával kezdte a szentmisét, majd életútjára tekintett vissza: 1955. július 2-án a vállaji templomban mutatta be első szentmiséjét, és most, 65 év után ismét hálatelt szívvel áll az oltár előtt. Tizenöt éven keresztül kilenc egyházközségben szolgált káplánként, majd Baktalórántházán tizenkilenc, Pócspetriben pedig huszonegy évig volt plébános. Tizedik éve tölti nyugdíjas, de a szolgálatban még mindig aktív életét Máriapócson. Károly atyát tizenhét társával együtt szentelték fel Egerben, akik közül Kuklay Antal atyával együtt már csak ketten maradtak az élők sorában. A plébános a szentmisén hálával gondolt szüleire, rokonaira, tanáraira, paptestvéreire, jótevőire és minden hívő emberre, akikkel a 65 év során találkozott.

A vasmiséről szóló teljes beszámoló ITT olvasható.

Forrás: Kovács Ágnes/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria