Venezuelában önkényes földfoglalás történt egy szalézi középiskolában

Megszentelt élet – 2016. május 15., vasárnap | 12:00

Betolakodók csoportja betört a San Jose Szalézi Mezőgazdasági Szakközépiskola területére a venezuelai Barinasban, és elfoglalták a föld egy részét. Számuk egyre növekszik, ami veszélyezteti az intézmény biztonságát, a szalézi közösség és a tanárok munkáját, valamint bizonytalanná teszi az oktatást.

Az eseményekre tekintettel az iskola igazgatója, Rafael Montenegro atya védelmet kért az iskola 220 diákja számára, akik többnyire kiskorúak.

A San Jose-iskola, amely már 32 éve oktatja és neveli a fiatalokat és képez áldozatos munkával új agrár szakembereket Venezuelának, a dél-amerikai ország oktatási rendszerének egyik innovatív központja. „Iskola, amely tanít, dolgozik és termel” vezérgondolattal korszerű mezőgazdasági és állattenyésztési ismereteket tanítanak a fiataloknak. A diákok az intézet közel 1900 hektáros földterületén zöldségeket és gyümölcsöket (kukorica, cirok, banán, manióka, maracuja, guava, papaya) termelnek, állatokat (szarvasmarha, bivaly, sertés, juh, tojótyúk, brojlercsirke, méhek, nyulak) tenyésztenek, valamint mézet, sajtot, húst, vajat, joghurtot készítenek, ezzel biztosítva a maguk és az egész régió ellátását. Emellett elsajátítják a környezetvédelem alapjait és a biológiai sokféleség védelmét, az ökológiai erdők telepítését és a dísznövények gondozását, figyelembe véve a régióban őshonos növényfajokat és vadon élő állatokat, mint egy természeti parkban.

A helyzet Venezuelában már egy ideje komoly aggodalomra adott okot a nemzetközi közösségnek a gazdasági nehézségek, a növekedő erőszak és a magas szintű infláció miatt, ami komoly nehézségeket állít az ország stabilitása elé. Egy másik jelenség a büntetlenség, ami sérti az emberek jogait és a kormányhoz közeli csoportok által vezetett intézményeket.

Az elmúlt néhány hónapban a szalézi közösség áldozatul esett ezeknek a visszaéléseknek, amelyeket egy nyilvános nyilatkozatban ítéltek el: „Kategorikusan kifejezzük aggodalmunkat az iskolánk illegális elfoglalása miatt” – mondja a nyilatkozat, amelyhez társult a barinasi egyházmegye is. Elutasították a jogellenes cselekményeket és az önkényes földfoglalást. Az is világossá vált, hogy nincsenek közigazgatási és jogi eljárások a Nemzeti Földhivatal (INTI) részéről, ami a legmagasabb hatóság a témában, vagy bármely más szerv részéről, amely megkérdőjelezné a föld tulajdonjogát.

A Barinas város szélén levő mezőgazdasági iskola fennállása óta nem ez az első alkalom, hogy különböző csoportok megpróbálták elfoglalni a földet, de eddig minden ilyen próbálkozás pozitív módon megoldódott. A mostani erőszakos cselekmények néhány hónappal ezelőtt kezdődtek, és azóta a helyzet csak romlott. Egy magát Corpoelec csoportnak nevező társulás tagjai lebontották a kerítést, megszállták az ingatlan egy részét, fákat vágtak ki, felgyújtottak egy teherautót és folyamatos támadásokkal veszélyeztetik az iskolai személyzetet és a diákok testi és lelki épségét. Emiatt a szaléziak felszólították a földfoglalókat, hogy azonnali hatállyal távozzanak a San Jose Szalézi Mezőgazdasági Szakközépiskola területéről, biztosítsák az intézmény teljeskörű működését, és a Venezuelai Bolivári Köztársaság alkotmánya szerinti jogot az oktatásra és a termelésre.

Azonban rövidtávon még mindig úgy tűnik, hogy nincs kiút ebből a helyzetből, és sajnos más aktivista csoportok is csatlakoznak a törvénytelen földbitorlókhoz.

Forrás és fotó: Szaléziak.hu

Magyar Kurír