Veres András: Az Egyház lépett a visszaélésekkel szemben, a társadalom nagy része hallgat

Nézőpont – 2019. február 24., vasárnap | 18:03

A legkisebbek ellen elkövetett súlyos bűnökkel szemben az Egyház össztársadalmi példát kívánt mutatni a kiskorúak védelméről a Vatikánban rendezett tanácskozással – közölte Veres András püspök, a MKPK elnöke, aki Ferenc pápának a találkozót lezáró beszéde után nyilatkozott az MTI-nek február 24-én.

Veres András győri megyéspüspök hangsúlyozta: a pápa záróbeszéde egyaránt szólt az Egyházhoz és a társadalomhoz. Ferenc pápa leszögezte, hogy az Egyház saját erkölcsi meggyőződésével elkötelezte magát a legszükségesebb és legfontosabb lépésekre a törvénykezés terén is. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke hozzátette: az Egyház a visszaélésekkel való nagyon tudatos szembefordulással példát is kíván mutatni, mivel „az emberiség történelmét végigkísérő, súlyos bűnről van szó, amely nagyon komoly össztársadalmi fellépést kíván”.

Ez a politikusok és más társadalmi vezetők megszólítását és bevonását jelenti a visszaélésekkel szemben. Az Egyház elkötelezettségét bizonyítja, hogy a minden kultúrát többé-kevésbé átszövő jelenségről Ferenc pápa akarata szerint a püspöki konferenciák vezetői három és fél napon át szinódusnak is beillő találkozót tartottak – nyilatkozta a győri megyéspüspök.

Veres András szerint az adatok egyértelműen bizonyítják, hogy a kiskorúakkal szembeni visszaélés az egyházi személyeket és egyházi intézményeket nagyon kis számban érinti a probléma össztársadalmi megjelenéséhez képest. „Az Egyházzal szembeni össztársadalmi érzékenység viszont annál erősebb, ezért az Egyháznak, egészen biztosan a sajtó nyomására is, szembe kellett nézni a kérdéssel. Az Egyházban lelki megújulás kezd kialakulni – tette hozzá a főpásztor –, mivel az Egyház a pápa vezetésével mert ezzel szembe nézni, miközben a társadalom nagy része hallgat, az Egyházon kívüli visszaélésekről nem akar tudomást vetni, becsukja szemét-fülét.”

A vatikáni találkozón több egykori áldozat is beszámolt az elszenvedett erőszakról. Veres András püspök megrendítőnek nevezte a tanúvallomásokat. „A beszámolók után teljes csöndben vonultunk ki, mivel egyszerűen nem tudott senki szóhoz jutni, de a látásmódunkat is tágították, jelezve, mennyire odafigyelőnek kell lenni az ilyen bűncselekményeket illetően, sokkal több figyelmet kell fordítani a papok lelki nevelésére is.”

A főpásztor elmondta, a világ minden részéből érkezett püspökök felszólalásai felhívták a figyelmet arra, hogy cselekedni kell korunk és társadalmunk „szexuális túlfűtöttségével” szemben is, amely sokféleképpen megmutatkozik az internettől egészen az Ázsiát és más kontinenseket sújtó szexturizmusig. „Az embereknek ez nincs a tudatában, nem akarják elismerni hogy micsoda bűncselekmény részesei ezáltal. Ezért nekünk, püspököknek azon kicsik szószólóivá kell válnunk, akiket vagy régen aláztak meg ebben a bűnben, vagy most vannak kitéve ennek a veszélynek” – jelentette ki Veres András. Ferenc pápát idézve hozzátette: az Egyháznak e gyermekek kiáltó hangjává kell válnia.

A főpásztor megjegyezte, hogy az egyházi visszaélések jelentős többsége a múltban történt, az elkövetők nagyon idősek, vagy már meghaltak. A püspöki tanácskozáson elhangzott, hogy „korszakhoz is igazodott, az 1968-as nagy szexuális forradalomhoz kötődött ez a jelenség, és azóta is érezzük a hatását”. Veres András hozzátette: „Hála Istennek, azt kell mondani a nagy szomorúság közepette, Magyarországra nem nagyon jellemző az ilyenfajta bűncselekmény, ami szerintem a kultúránkból is következik. A statisztikai felmérések is azt mutatják, hogy a magyar ember családban gondolkodik, a gyermek az érték, azt védeni kell. Ilyen kulturális háttérben kevésbé fordulnak elő visszaélések, ahol viszont szükség van erre, ott megtesszük a lépéseket.”

Nyilatkozatában arról is szólt a püspök, hogy Ferenc pápa február 23-án új vatikáni törvények életbe léptetését jelentette be, továbbá, hogy a Hittani Kongregáció hamarosan útmutatást közöl, mely további segítséget nyújt majd a püspököknek a visszaélési ügyeket érintő eljárásban.

Forrás: MTI

Fotó: Merényi Zita

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria