Visszakerült eredeti helyére a sümegi „Vasúti Szűzanya”

Megszentelt élet – 2019. szeptember 14., szombat | 21:11

Hét évtized után visszakerült a sümegi vasútállomás felvételi épületének falára a város kegyhelyének szobrát ábrázoló Fájdalmas Szűzanya, az úgynevezett „Vasúti Szűzanya” dombormű. Az alkotást szeptember 14-én áldotta meg Barsi Balázs OFM.

Búcsút ünnepelnek ezen a hétvégén a sümegi Sarlós Boldogasszony ferences kegytemplomban. Ennek kísérőeseménye volt a kommunista diktatúra idején elrejtett dombormű visszahelyezése.

Az alkotást Mindszenty József bíboros áldotta meg még 1948-ban, de az ötvenes évek elején eltávolították és a kibontakozó vörös terror pusztítása elől hosszú évtizedekre elrejtették. A relief eltávolításának és elrejtésének körülményei nem ismertek, csak annyi bizonyos, hogy a hosszú ideig pincében rejtegetett és a nyolcvanas évek végén előkerült művet 1991-ben a ferences kegytemplom fogadta be, az oldalsó bejárat közelébe helyezték.

A kegytemplom vezetése nemrégiben felajánlotta, hogy az alkotást visszaadja a vasúttársaságnak annak érdekében, hogy az visszakerülhessen eredeti helyére, a sümegi állomás felvételi épületének homlokzatára.

Az évente megtartott Fájdalmas Szűzanya-főünnepre idén a Misszió Tours szervezésében különvonattal érkeztek a zarándokok. A szervezett zarándoklat felidézte az ún. „filléres” vonat emlékét is, hiszen a búcsúra utoljára 1948-ban érkeztek különjárattal a hívők.

A vasútállomásra érkezőket Reisz Pál ferences szerzetes köszöntötte. Az alkotás visszahelyezése alkalmából Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója mondott ünnepi beszédet.

A domborművet Barsi Balázs OFM, a sümegi Sarlós Boldogasszony ferences kegytemplom igazgatója áldotta meg a 650 fős zarándokcsoport jelenlétében. A zarándokok ezt követően részt vettek a Székely János szombathelyi megyéspüspök által celebrált szabadtéri szentmisén.

Forrás és fotó: MÁV 

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria