Volt premontrei diák is vívott a bronzérmes magyar férfi kardcsapatban

Megszentelt élet – 2021. július 30., péntek | 13:45

A Csornai Premontrei Apátság büszkén adta közre Facebook-oldalán, hogy a tokiói olimpián bronzérmet szerző férfi kardcsapat egyik tagja, Gémesi Csanád a gödöllői premontrei gimnázium volt diákja.

Július 28-án bronzérmet szerzett a tokiói olimpián a magyar férfi kardcsapat: Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád és Decsi Tamás a férfi kardozók csapatversenyének bronzmérkőzésén legyőzte a német vetélytársat.

„Azon túl, hogy nagy öröm ez minden magyar embernek, a magyar premontreiek talán kicsit jobban örülnek ennek a hírnek: hiszen a kardcsapat egyik tagja, Gémesi Csanád 2005-ben végzett Gödöllőn a premontrei gimnáziumban. Így a rendszerváltás utáni években ő lett az első magyar premontrei diák, aki érmet szerzett az olimpián!” – adták hírül érezhető büszkeséggel a premontreiek a csornai apátság Facebook-oldalán.

*

Amint egy korábbi interjúban Gémesi Csanád elmondta, Gödöllőn az 1920-as években honosodott meg a vívás, és ebben a premontrei iskola nagy szerepet játszott: „A Premontrei Gimnáziumban kezdett el vívást oktatni Ötvös Károly. Klubszinten viszont csak a második világháború után szerveződött meg a vívósport.”

„A Gémesi családnak nincs túl nagy szerencséje az olimpiákkal” – írta még 2020-ban a Gödöllői Szolgálat elnevezésű portál, arra utalva, hogy Csanád nagybátyja, Gémesi György kardvívó, a város későbbi polgármestere 1984-ben a keleti blokk bojkottja miatt nem indulhatott el a Los Angeles-i olimpián, 2020-ban pedig a világjárvány akadályozta meg a tokiói olimpia megrendezését, amelyre Csanád készült szívvel-lélekkel.

Utóbbi szerencsére csak egy évvel tolódott el, és idén sor kerülhetett rá, ha nem is ugyanolyan körülmények között, mint azt megszoktuk – és a férfi kardcsapat szép eredménnyel zárta az olimpiát.

Forrás: Csornai Premontrei Apátság/Facebook; MTI; Gödöllői Szolgálat

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria

Gémesi Csanád balról a második a képen.