Neves amerikai díjat nyert el Vörös Győző magyar ókorkutató

Kultúra – 2021. november 20., szombat | 14:57

A washingtoni székhelyű Biblical Archaeology Society november 19-én hirdette ki, hogy Best Scholarly Book on Archeology kategóriában Vörös Győző magyar régész kötetét díjazta 2021-ben.

November 19-én látott napvilágot a hír, hogy a 2019 és 2020 folyamán megjelent művek között Vörös Győző ókorkutató szentföldi témájú kötetét tartotta elismerésre méltónak a régészeti társaság.

A díjra a kiadó, a vatikáni Szentföld Alapítvány (Fondazione Terra Santa) tulajdonában lévő Edizioni Terra Santa jelölte Vörös Győzőt.

Az 1985 óta kétévente kiosztott díjat négy kategóriában adják:

• A legjobb könyv az Ószövetség területén
• A legjobb könyv az Újszövetség területén
• A legjobb népszerűsítő könyv a biblikus régészet területén
• A legjobb tudományos könyv a biblikus régészet területén

Vörös Győző ez utóbbi kategóriában kapott elismerést, első magyar díjazottként az amerikai díj megalapítása óta.

Vörös Győző Rómából nyilatkozott a Magyar Kurírnak az elismerés kapcsán:

„A washingtoni székhelyű biblikus régészeti társaság a szentföldi ásatásokhoz kapcsolódó nagymúltú közösség, tagjai elsősorban észak-amerikai, európai és izraeli tudósok, valamint az ásatások nagylelkű finanszírozói. Számomra az amerikai régészprofesszorokból álló zsűri visszajelzése elsősorban az amerikai zsidó tudományosság elismerése. Mivel rólam mindenki tudja a szakmában, hogy a jeruzsálemi Pápai Biblikus Egyetem tanára és ezzel egyidejűleg a Magyar Művészeti Akadémia kutatócsoportjának vezetője vagyok, így ez a díj részben a nemzetközi katolikus tudományos közösség, részben pedig a magyar ókortudomány sikere.

A díjazott 588 oldalas könyvem 10 oldalas előszavát Gianfranco Ravasi bíboros, a Kultúra Pápai Tanácsa és a Szakrális Régészet Pápai Bizottsága elnöke írta. A milánói kiadó felkérésére a könyvet a magyar Őri-Kiss István–Sík Andrea művészházaspár tervezte. Mivel egyetemi tanulmányaimat 30 évvel ezelőtt az ELTE-n és a BME-n végeztem, így a többi tanítványukhoz hasonlóan én is szellemi örököse lehetek kiváló magyar mestereimnek, Hajnóczi Gyulának, Kákosy Lászlónak, Makovecz Imrének és Wessetzky Vilmosnak.

Hálát adok a Gondviselésnek, hogy a külföldön nehezen kimondható szép magyar nevemet – az ékezetekkel együtt – becsülettel viselhetem. A washingtoni díjat szeretném drága feleségemnek és szeretett gyermekeimnek ajánlani.”

*

Idén májusban szintén elismerésben részesítették Vörös Győző tudományos tevékenységét: a Pápai Római Régészeti Akadémia és a Collegium Cultorum Martyrum számára fenntartott Pápai Aranyérem 2020-as kitüntetettje lett; a díjat Machaerus régészeti feltárásáért kapta meg. A Jordániában, Keresztelő Szent János golgotáján, a Machaerus sziklaormán végzett kutatómunkák eddigi eredményeit három kötetben publikálta az Edizioni Terra Santa gondozásában (2013, 2015, 2019).

Forrás: Biblical Archaeology Society

Fotó: FTS

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria