Böjti eledel készült a nyíregyházi Szent Miklós-iskolában

Kishírek – 2021. március 3., szerda | 11:04

Február 19-e akár egy teljesen átlagos pénteki nap is lehetett volna a nyíregyházi Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola első osztályos gyermekeinek, ám nagyböjt első napján kollibát készítettek, s közben csipetnyi jókedvvel és szeretettel édesítették a közös tevékenységet. Szikora Csilla készített beszámolót az eseményről. Írását szerkesztve közöljük.

A nagyböjt első napján megtudták diákjaink, hogy húsvétig nincs sem hús, sem csoki, sem kóla, sem chips, tévézni is alig szabad, bezzeg jót cselekedni, segíteni másokon, jó sokat imádkozni egyenesen illő.

Igazán idilli lenne egy tökéletes világban az ilyen gyermek és felnőtt, de ezt bizony már a régiek is tudták, hogy nem könnyű feladat lemondanunk minden jó dologról a Jóisten felé vezető utunkon a nagyböjtben. Éppen ezért az iskolánkban hagyomány, hogy az első osztályos gyermekeink megtanulják, hogyan készül a kolliba (koliva/koliba), a böjtben is fogyasztható finomság.

A járvány, mint az egész világon, nálunk is kissé megbolygatta az életet, de Verdes Zsuzsanna igazgatóhelyettesnőnek és Kovács Csaba lelkiigazgató leleményességének köszönhetően a kolliba készítése nem maradt el.

A hozzávalókat sajnos nem tehetjük közzé, mert ez annyira titkos recept alapján készült, hogy azt csak és kizárólag zárt ajtók mögött az elsősök, Csaba atya és Zsuzsa néni tudhatják. De egy aprócska betekintést mindenkinek megengedünk: kell hozzá

sok-sok szeretet, ölnyi türelem, tömjénfüstnyi imádság és egy csipetnyi jókedv. Ezt jól össze kell keverni lépesmézes igazi mosollyal, és készen is van a kolliba.

Ezeket egy játékkal mélyítették el a kis diákjaink, amely abból állt, hogy minden gyermek kapott egy-egy összetevőt képen, s amikor Csaba atya készítette a böjti eledelt, akkor amint meghallották a náluk lévő hozzávaló nevét, fel kellett pattani a helyükről és szaladni egy kört a többiek körül. Volt ám móka, kacagás közben, s mire lelki atyánk elkészítette a „mennyei finomságot”, minden gyermek megjegyezte a recept részleteit, és annak megszentelése után jóízűen el is fogyasztotta a kollibát.

Szöveg: Szikora Csilla

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Vajdicsné Keczán Ibolya

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria