A nyíregyházi Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskolában a hagyományokhoz híven a böjt időszak első péntekén az első osztályos gyerekek Kovács Csaba atya vezetésével ismerhették meg a kolibakészítés rejtelmeit.
Együtt készítették el a „mennyei édességet”, amelyet a megáldás után jóízűen el is fogyasztottak.
*
A görögkatolikus egyházban Szent Tivadar emlékére nagyböjt első péntekén készítik el ezt a böjti édességet, amelyet az esti Előszenteltek Liturgiája után kiosztanak a híveknek.
A mátészalkai Móricz Zsigmond Görögkatolikus Óvoda és Kéttannyelvű Általános Iskola másodikos diákjai is elkészítették a kolibát, amely
a feltámadásra és a húsvét „édes örömére” emlékeztet.
A Mária Kertje Görögkatolikus Óvoda óvodásainak is vittek belőle.
*
„Böjti utazásunk útravalója a koliba. Görögkatolikus egyházunk nagyböjt első péntekjéhez köti a koliba ünnepélyes megáldását és szétosztását.
Olyan édesség ez, amely előre jelzi az örök élet ízét.
Egyházunk éppen ezért áldja meg a nagyböjt első hetében, hogy böjti fáradozásunk céljára és értelmére, az örök édesség hazájának elnyerésére késztessen minket. Szimbolikusan a nagyböjt megédesítésére szolgál, így akar mindenkit felkészíteni a böjti utazásra” – mondta a koliba megáldásakor a kisvárdai Szent György Görögkatolikus Általános Iskola lelki igazgatója, Demkó István atya.
A böjti gondolatok, majd Isten áldása és közös imádság után a gyerekek Kisvárdán is örömmel fogyasztották el az ízletes böjti eledelt.
*
A kisvárdai Angyalkert Görögkatolikus Óvodában István atya szentelte meg az elkészített kolibát.
A hagyományos böjti eledel, a koliba főtt búzából, dióból, vagy más olajos magvakból, mézből és különböző szárított vagy aszalt gyümölcsökből készül, lekvár hozzáadásával. Már az V. századtól fogyasztották a böjtölő keresztények.
*
Mi tagadás, van munka az elkészítésével, hiszen a búzát meg kell tisztítani, többször át kell mosni, puhára kell főzni. A belevalókat apróra vágni órákig tart. Viszont közösségteremtő, mert az egyházközségek általában nem megvásárolják a diót, mogyorót, gyümölcsöket, mazsolát, hanem adományozzák a hívek. Sok helyen asszonyok jönnek össze vágódeszkával, éles késsel, hogy előkészítsék a finomságokat.
Mindenki beletesz valamit, hozzávalót, munkát, s közös imádság után együtt fogyasztják el a kolibát – miként a kisvárdai Szent György Görögkatolikus Bölcsődében is.
Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye
Fotó: a Nyíregyházi Egyházmegye oktatási intézményeinek Facebook-oldala; Szikora Csilla, Verdes Zsuzsanna
Magyar Kurír
Kapcsolódó fotógaléria