Kántorok nagyböjti lelkigyakorlata Máriapócson

Kishírek – 2023. március 3., péntek | 12:24

A kántorok lelkigyakorlatának az idei nagyböjtben is Máriapócs adott otthont. Február 24. és 26. között a Családvárban és a Zarándokházban gyakorolhatták a görögkatolikus dallamvilágot a résztvevők. A Soproni Szervezőlelkészség egyik tagja, Király Rita írt erről beszámolót.

„Amikor Isten látta, hogy az emberek lusták, és csak nehezen veszik rá magukat a lelki olvasmányokra, meg akarta ezt könnyíteni számukra, és a próféta szavaihoz hozzátette a melódiát, megörvendeztetve így a zene bűvölete által mindenkit, hogy örömmel zengjenek himnuszt az Úrnak.”

Aranyszájú Szent János

 Bár elsősorban kántorok számára szervezik, de énekelni szeretők, a görögkatolikus dallamvilág iránt érdeklődők is rendszeresen részt vesznek ezeken az alkalmakon, melyek az együtt éneklés és gyakorlás mellett a kegyhely liturgikus életébe való bekapcsolódást is jelentik.

A nagyböjti találkozón harmincnál is többen hallgatták Kocsis Fülöp érsek-metropolita és Királyné Kocsis Magdolna zenetanár tanítását, nemcsak a Metropólia területéről, hanem a Felvidékről és Erdélyből is. A mostani találkozón elsősorban a nagyböjthöz kapcsolódó szertartások (Előszenteltek Liturgiája, Nagy Szent Bazil Liturgiája) tanulásával foglalkoztak, utrenyei és vecsernyei dallamok mellett.

E dallamokhoz, nagyböjt első hetének szövegeihez a főpásztor fűzött magyarázatokat és tanításokat, sokszor nagyobb rendszerbe helyezve, az értelmezést is segítve. Új dallamfordulatokat is megismerhettek, illetve a többszólamú éneklés gazdagságát, így kapcsolódva a mennyei karokhoz.

A mentorok nagy szeretettel, türelemmel és humorral segítették a résztvevőket az értő, szöveghű és a természetes beszédhez igazodó, gyönyörű dallamokat magasabb szintre emelő előadásmód felé.

Különböző képzettségek, tudás és háttér ellenére, a zene nyelve révén hamar kialakult egy elkötelezett, figyelmes, együtt gondolkodó közösség. A találkozó kiemelkedő pontja és egyben záróeseménye a vasárnapi püspöki liturgián való szolgálat volt, amelyen mint kórus vehettek részt.

A Pócsi Szűzanya jelenlétében végzett liturgia megható és átszellemült légkörében fejezték be nagyböjt első vasárnapján a lelkigyakorlatot, amely által a böjtre kapott áldást és lelki gazdagodást mindnyájan érezték.

Forrás: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Fotó: Zolcsák Istvánné, Trella Tibor

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria