Kerületi hittanostalálkozók a Veszprémi Főegyházmegyében

Kishírek – 2023. április 27., csütörtök | 11:14

A 2022–2023-as tanév második félévében kerületi hittanostalálkozókat szervezett a főegyházmegyei hitoktatási iroda. Április 15-én Balatonfűzfő–Fűzfőgyártelepen a Veszprém és Várpalota kerületek, Tapolcán Sümeg és Tapolca kerületek, április 22-én Csóton Zirc és Pápa kerületek, Keszthelyen pedig a Keszthely-Zalaszentgróti kerület hittanosainak találkozóját tartották.

Halálának évfordulójához kapcsolódva április 15-én több százan emlékeztek meg Bódi Mária Magdolnáról a balatonfűzfő-fűzfőgyártelepi Szent László-templomban, ahol Varga László kaposvári megyéspüspök mutatott be ünnepi szentmisét Udvardy György veszprémi érsekkel és a Veszprémi Főegyházmegye jelen lévő papjaival.

A veszprémi és a várpalotai kerület hittanosainak találkozóját ez ünnephez kapcsolódóan  szervezték meg.

A két kerületből közel 160 gyermek vett részt a találkozón. A szentmise után a hitoktatók segítségével interaktív színdarab formájában elevenítették fel a gyerekek Magdi életét, majd három helyszínen különböző kreatív foglalkozásokon vettek részt: Bódi Mária Magdolna-kvízvetélkedőt, társasjátékokat, kézműves-foglalkozásot, zászlókészítést szerveztek a nap folyamán. A hittanostalálkozó megható pillanata volt, amikor a gyermekek egy koszorúra helyezték Bódi Mária Magdolnának írt kéréseiket, imáikat, gondolataikat, melyet a találkozó végén Laposa Norbert balatonfűzfői plébános a temetőben, Bódi Mária Magdolna sírján helyezett el. A hittanos találkozó a gyermekek nagy örömére közös bobozással zárult.

* * *

Április 15-én, az Isteni Irgalmasság vasárnapját megelőző szombaton rendezték meg a tapolcai hittanos találkozót is.

A nap szentmisével kezdődött, amelyet Csonka Nándor esperes, plébános mutatott be. Ezt követően a tapolcai Nagyboldogasszony Római Katolikus Általános Iskolában forgószínpadszerűen hét állomáson játszottak és tanultak a gyerekek az irgalmasságról. Szó volt az irgalmasság testi és lelki cselekedeteiről, az irgalmas szamaritánusról, Szent II. János Pál pápáról, Szent Fausztina nővérről. Minden résztvevő aláírta azt a szalagot, amelyet felkötöttek a tapolcai kerület hittanos találkozóinak vándorzászlójára. A programokat ima, áldás, zászlóátadás, szalagfelkötés, majd ebéd követte az iskola tornatermében. A találkozón kilencvenöt hittanos, két pap, kilenc hitoktató és nyolc segítő vett részt.

* * *

Április 22-én száznegyven gyereket és harminc felnőttet vártak Csótra. A találkozó szentmisével kezdődött, amelyet Primász Gábor Róbert címzetes esperes, plébános és Bali Tibor külsővati plébános celebrált.

A prédikációban „Neve Nincs Asszonyság” bábu segítette a gyerekek interaktív részvételét. Szó volt arról, hogy miért vannak itt, miért jó az Egyházhoz tartozni, miért jó közösségben lenni. és miért jó hittanra járni.

A szentmisét követően megismerkedtek a csóti Szent Mihály-templom titkaival. Kicsik és nagyok külön-külön hittanos kvízen vehettek részt. Volt origamifoglalkozás, buborékfoci, kispályás foci, népi játékok, hordóvonat, pedálos kisautók. A legnagyobb sikert a traktorozás aratta, lovardalátogatással, ló- és nyuszisimogatással.

A csóti óvoda dolgozói finom ebédet készítettek, majd mindenki elmehetett fagyizni a regisztrációnál kapott fagyijeggyel. Daltanulással zárták a napot. A záróáldás után a gyerekek megelégedésüket és köszönetüket vastapssal fejezték ki; hazafelé indulva is énekelték az új dalt: „Az Úr vezessen végig az úton…”

* * *

2023-ban ünnepeljük Lisieux-i Kis szent Teréz születésének 150. évfordulóját. Április 22-én a keszthelyi Kis Szent Teréz-plébánián a Keszthely-Zalaszentgróti kerület hittanostalálkozóján több mint háromszáz hittanos, nyolc pap, tizenkét hitoktató és körülbelül harminc segítő vett részt.

A szentmise főcelebránsa, Felker Zsolt hitoktatási referens prédikációjában felhívott minden gyereket, hogy válasszon magának egy szuperhőst, méghozzá Jézus legyen az ő szuperhőse.

A szentmise után sokféle program, játék várt a hittanosokra: foci, méta, néptánc, rekeszmászás, bibliai ételkészítés, kézműveskedés, ismerkedés az orgonával, templombejárás. Lufikból óriási rózsafüzért készítettek, felfedezték a padláson található nyílásokat, melyekből Kis Szent Teréz ünnepén rózsaeső hullik alá a hívekre.

Vendéglátójuk, Mezei András plébános igyekezett mindenről gondoskodni: sütemények, üdítő, ebédre spagetti várta a résztvevőket. Az összejövetel rövid szentségimádással és szentségi áldással zárult, Bacsa Dávid káplán vezetésével. 

Szöveg: Tell Nándor koordinátor

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye  

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria