Két rajzpályázat anyagából nyílt kiállítás Kaposváron

Kishírek – 2022. szeptember 26., hétfő | 13:54

Az Ars Sacra-programsorozat részeként fiataloknak meghirdetett két rajzpályázat anyagából nyílt kiállítás szeptember 21-én Kaposváron, a Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtárban.

A Nagyboldogasszony-székesegyházam elnevezésű pályázatot a kaposvári katolikus iskola, a Mária az én égi édesanyám címűt a Kaposvári Egyházmegye hirdette meg. A rajzpályázatra az egyházmegye területén élő hittanos óvodások, általános és középiskolás fiatalok nevezhettek.

A két pályázat anyagából összeállított kaposvári kiállítás megnyitóján Farkasné Magyar Anikó, az egyházmegyei hitoktatás szakmai felelőse ismertette: az általános iskolai pályázatra 180 alkotás érkezett az elmúlt a tanévben, az egyházmegyeire 576, amelyből a zsűri 71-et díjazott. A katolikus iskolában már nagy hagyománya van a rajzversenyeknek, az egyházmegyében azonban még újdonságnak számít – hangzott el a megnyitón.

Puczné Karvaly Kinga, a Nagyboldogasszony Katolikus Általános Iskola pedagógusa elmondta, a legtöbben rajz- és hittanórán készítették el a műveket. Voltak, akik az iskolából átsétáltak a székesegyházba, hogy alaposan megismerjék az épületet, és részletgazdagabban ábrázolhassák.

A legtöbben színes ceruzával alkottak, de vízfestékkel és temperával is dolgoztak. A felsősök főként fekete tűfilckontúros technikával készítették a képeket.

„Az egyik tanítványom ötletéből született meg a rajzpályázat – mondta el a kaposvári pedagógus. – A gyerekeknek a kedvenc helyüket kellett megjeleníteniük a papíron. Egyikük megkérdezte, hogy a templomot is lerajzolhatja-e. Ekkor döntöttem úgy, hogy szervezünk egy ilyen témájú versenyt.”

A fiatalok alkotásait október 14-ig lehet megtekineni Kaposváron, a Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtárban.

Szöveg: Marosi Gábor

Forrás: Kaposvári Egyházmegye; Sonline.hu; Katgim.hu

Fotó: Putzné Karvaly Kinga; Salfay András

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria