Sankó Szabolcs újmisés celebrált szentmisét Fatimai Boldogságos Szűz Mária tiszteletére Győrben

Kishírek – 2017. november 16., csütörtök | 9:21

Sankó Szabolcs újmisés dunaszerdahelyi segédlelkész szentmisét mutatott be a Fatimai Boldogságos Szűz Mária tiszteletére november 13-án az orsolyita nővérek győri Szent Anna-templomában.

A szentmise elején Magyaros László győr-belvárosi segédlelkész köszöntötte paptestvérét, akivel együtt készült a győri szemináriumban a lelkipásztori hivatásra, s akit hozzá hasonlóan ebben az évben szenteltek áldozópappá.

Sankó Szabolcs szentbeszédében Michael Hesemann német történész, újságíró magyar nyelven a közelmúltban megjelent, Fatima titkai című kötetéből idézve vette sorra a Mária-jelenéseket a történelemben: a IV. században a Szűzanya megjelent egy János nevű római kereskedőnek és feleségének, és arra kérte őket, hogy építsenek templomot ott, ahol másnap havat találnak. Ezen a helyen épült fel a Santa Maria Maggiore-bazilika „elődje” Havas Boldogasszony tiszteletére.

A XI. század első felében Mária megjelent Szent Fulbertnek, a chartres-i katedrális felépítőjének. A Szűzanya 1531. december 9-én egy indián férfinak jelent meg, aki a keresztségben a Juan Diego nevet kapta. A jelenés a Mexikóvárostól északnyugatra fekvő Tepeyac-dombon történt, hatására az indiánok közül sokan megtértek – emlékezetett a guadalupei jelenésre az újmisés Sankó Szabolcs atya.

Hozzátette: Mária közbenjárása akkor is megmutatkozott, amikor sokan elfordultak a hittől a francia forradalom által hirdetetett józan észre hivatkozva: 1830-ban Mária Párizsban jelent meg Labouré Szent Katalin irgalmas nővérnek, 1858-ban pedig Lourdes-ban találkozott a Szűzanyával Soubirous Szent Bernadett.

Mária reménycsillag mindannyiunk számára: száz évvel ezelőtti fatimai megjelenésének is érezhetjük gyümölcseit – emelte ki prédikációjában a dunaszerdahelyi lelkipásztor. Majd így fohászkodott: A Szűzanya adjon nekünk erőt ahhoz, hogy tettekre tudjuk váltani az evangélium szavait a világ által elénk állított akadályokat leküzdve.

Sankó Szabolcs a szentmise végén újmisés áldásban részesítette a jelenlévőket.

Győri Egyházmegye Sajtóirodája
Fotó: Ács Tamás

Forrás:

Fotó:

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria