„Az Egyház csodája 1964-ben” – 60 éve tett VI. Pál pápa arany olajágat Krisztus sírjára

Kitekintő – 2024. január 14., vasárnap | 17:02

A hagyomány szerint VI. Pál volt az első a pápaság történetében, aki felkereste a Szentföldet. A történelmi jelentőségű zarándokútra 1964. január 4. és 6. között került sor, mintegy fél évvel VI. Pál megválasztása után.

A pápai ajándékok hagyománya nyomán VI. Pál egy aranyból készült olajágat helyezett el Krisztus sírján. Az olajág a kiengesztelődés jelképe, emellett kifejezi azt is, hogy az egyetemes Egyház szüntelenül imádkozik a Közel-Kelet békéjéért.

Az évfordulóról megemlékezve a szentföldi Terra Sancta Múzeum közreadott néhány fotót Facebook-oldalán, és azt is megosztották, hogy a legjelentősebb pápai ajándékok bekerülnek a múzeum gyűjteményébe.

A bejegyzésben felidézték VI. Pál pápa szavait, amelyeket akkor mondott, amikor 1964. január 5-én ellátogatott Názáretbe: „Áldottak leszünk akkor, ha az erősek szelídségén edződve tudni fogjuk, hogyan utasítsuk el a gyűlölet és bosszúállás halálos hatalmát, és elég bölcsek leszünk ahhoz, hogy a megbocsátás nagylelkűségét, a szabadságban és munkában kötött szövetséget, a jósággal és békével elért győzelmet előbbre tartsuk, mint a félelmet, amelyet a fegyverek váltanak ki ” – fogalmazott VI. Pál az 1964–1969 között felépült Angyali Üdvözlet bazilikában.

1964. január 5-én, útja második napján a pápa Jeruzsálemben találkozott Athenagorasz konstantinápolyi ökumenikus pátriárkával – ez volt az első, történelmi jelentőségű találkozójuk, amelyet még két alkalom követett. A pápa és a pátriárka megölelte egymást, majd görögül és latinul is elimádkozták a Miatyánkot. E találkozó tekinthető az ortodox és a római katolikus egyház közötti közeledés kezdetének.

Az 1964/2-es Vigilia is beszámolt a pápa szentföldi zarándokútjáról:

Az egyház csodája 1964-ben”

– idézte a szerző, Sinkó Ferenc François Mauriac francia író szavait VI. Pál vízkereszti látogatásáról. A Vigilia munkatársa hangsúlyozta: Mauriac mindezt nem egy katolikus sajtóorgánum, hanem a laikus Paris Match hasábjain közölte, a pápai út emlékére kiadott különszám vezércikkében. A közvélemény olyannyira tisztában volt a katolikus egyházfő útjának a jelentőségével, hogy a Paris Match képes hetilap különgépen utaztatta hatvan munkatársát a Szentföldre. A lap különszáma 1 millió 800 ezer példányban jelent meg, ami kevésnek bizonyult – írja az 1964-es Vigiliában Sinkó Ferenc, aki részletesen beszámolt a lapban „az első repülő pápa” útjáról.

Összeállította: Verestói Nárcisz

Forrás: Terra Sancta Múzeum; Vigilia

Fotó: Terra Sancta Múzeum; Vatikáni Rádió; Szentföldi Kusztódia

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria