A békéért imádkoztak Európa püspökei Pozsonyban

Kitekintő – 2022. március 19., szombat | 15:30

Március 17. és 20. között zajlik Pozsonyban az európai püspöki konferenciák harmadik katolikus társadalmi rendezvénye. Március 18-án este a találkozó keretében ökumenikus imaórát tartottak a békéért a pozsonyi Szent Márton-székesegyházban.

Az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE), az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottsága (COMECE), az Átfogó Emberi Fejlődés Előmozdításának Dikasztériuma, valamint a Szlovák Püspöki Konferencia által szervezett, Európa a pandémián túl: egy új kezdet című tanácskozáson a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) részéről jelen van Székely János szombathelyi megyéspüpök, az MKPK Caritas in Veritate Bizottságának elnöke és Cserháti Ferenc, a külföldön élő magyarok lelkipásztori szolgálatáért felelős esztergom-budapesti segédpüspök, az MKPK-nak az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottságába (COMECE) delegált tagja.

Pénteken este a pozsonyi székesegyházban imádkoztak Ukrajna békéjéért, az orosz és ukrán nép megbékéléséért. A világot vérrel áztató konfliktusok és erőszak végéért, a bombák elől menekülőkért és a gyűlölet áldozataiért. Afganisztán, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Irak és Szíria, Örményország és Azerbajdzsán, Mianmar, Jemen és Dél-Szudán népeiért. A Koreai-félsziget megbékéléséért. Egyenként sorolták fel a világ háború és erőszak által sújtott országait és régióit, miközben a kórus a Kyrie eleisont énekelte.

Az ökumenikus imaórát a Sant’Egidio közösség kezdeményezte, a mozgalom tagjai állították össze a könyörgéseket és az énekeket.

Jelen volt Eduard Heger szlovák miniszterelnök is a pozsonyi érsek-metropolita, Stanislav Zvolenský társaságában, a CCEE és a COMECE tagjai, valamint a társadalmi napok eseményein részt vevő küldöttek és a protestáns egyházak képviselői is.

Visszhangozzon a béke evangéliuma mindannyiunkban, és mozgósítson minket”

– mondta elmélkedésében Christian Krieger református lelkész, az Európai Egyházak Konferenciája (CEC) elnöke. „A béke evangéliuma vigasztalja meg a sebesült és gyászoló szíveket, bátorítsa azokat, akiket a bizalmatlanság fogva tart, hozzon nyugalmat cselekedeteinkbe és találkozásainkba, és erősítse meg a reményt. A jelent felkavarta a háború tragédiájának visszatérése Európa földjére, következményeként pedig a traumák és a pusztítás, amelyekről azt gondoltuk, hogy már a múltéi.”

Krieger lelkész szerint az európai konfliktusnak négy tanulsága van. Az első, hogy a béke törékeny, és hogy „a békét magától értetődő vívmánynak tekintve világszerte felhagytunk azzal, hogy a megbékélésért munkálkodjunk; megfeledkeztünk a népek és az államok közötti megértés fontosságáról, a kölcsönös szolidaritásról és együttműködésről, hogy a helyi érdekek keresését részesítsük előnyben”. A második tanulság, hogy „a tartós béke állandó figyelmet, folyamatos erőfeszítést igényel a kiengesztelődés érdekében”. A harmadik tanulság, hogy „nincs béke igazságosság nélkül”, és nincs béke anélkül, hogy „figyelembe vennénk az egyének és a népek jogos törekvéseit”. Az utolsó lecke – mutatott rá Krieger tiszteletes –, hogy „Jézusban adatik nekünk béke”.

Ahol tehát az „emberi gyűlölet és erőszak aláássa a békét, ott továbbra is minden erőnket meg kell mozgatnunk az igazságosság és a béke evangéliumi üzenetéért.”

Fordította: A magyarországi Sant'Egidio közösség

Forrás és fotó: SIR

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria