A Belarusz Katolikus Püspöki Konferencia elnökének felhívása az ország állami szerveihez

Kitekintő – 2020. augusztus 15., szombat | 16:46

Az alábbiakban Tadeusz Kondrusiewicz minszk-mahiljovi érsek, a Belarusz Katolikus Püspöki Konferencia elnöke augusztus 14-én közzétett, a Belarusz Köztársaság állami szerveihez intézett felhívásának magyar nyelvű fordítását olvashatják.

Felhívással fordulok Alekszandr Lukasenko hivatalban lévő elnökhöz és mindazokhoz, akik országunkban hatalommal vannak felruházva a különböző szinteken.

Hazánk bonyolult időszakot él át, amelyet, nagy szomorúságunkra, már kiontott vér jelölt meg, valamint több ezer letartóztatott és megvert békés lakos szenvedése, akik szeretnék tudni, mi az igazság az augusztus 9-i elnökválasztással kapcsolatban.

Isten szabadnak teremtett bennünket. Valóban ilyenné tesz bennünket az igazság, mondja Krisztus (vö. Jn 8,32–36). Az embereknek joga van tudni az igazságot, amelyet nem áldozhatunk fel egyfajta politikai és konjunkturális érdek oltárán.

Az Üdvözítő azt tanítja: „Szavatok legyen: »igen, igen«; »nem, nem«; s ami ezen felül van, az a sátántól való” (Mt 5,37). A sátán pedig embergyilkos, hazug és a hazugság atyja (vö. Jn 8,44).

A városaink utcáin kiontott vér, a békés tüntetéseken részt vevő emberek megverése, a velük szembeni kegyetlen bánásmód és az embertelen körülmények között tartásuk a börtönben súlyos bűn azok lelkiismeretén, akik bűnös parancsokat adnak ki és erőszakot tesznek az embereken.

Mindez társadalmunk destabilizációjához és végzetes megosztottsághoz vezet. Vajon mennyi idő kell ahhoz – talán nem is egyetlen nemzedék –, hogy az igazság lábbal tiprása okozta sebek begyógyuljanak, mikor testvér testvérre emelt kezet?

Ezért előttünk a vezeklés nehéz és bonyolult útja áll, a lelki és erkölcsi megtisztulásé, mely nélkül nem lehetséges a társadalmi-politikai krízis legyőzése.

Az országunkban feltétlenül szükséges béke elérése és a nemzeti egyetértés érdekében fordulok felhívással a Belarusz Köztársaság állami hatóságaihoz, hogy kezdjenek a társadalommal konstruktív párbeszédet, szüntessék be az erőszak alkalmazását és haladéktalanul engedjék szabadon a békés tüntetéseken letartóztatott ártatlan embereket.

Az irgalmas Úristen fogadja országába e nemzeti tragédia áldozatait. Gyógyítsa meg a sebesülteket. Vigasztalja meg a szomorúakat. Ajándékozzon békét a békeszerető és toleráns belarusz népnek. Erősítse meg közöttünk a felebaráti szeretetet, hogy legyőzhessük jóval a rosszat. Budszlávai Istenszülő, Belarusz oltalmazója, óvj és védelmezz minket.

Imádkozom hazánk jólétéért és a konfliktus mielőbbi megoldásáért.

Minszk, 2020. augusztus 14.

Tadeusz Kondrusiewitcz
minszk-mahiljovi érsek
a Belarusz Katolikus Püspöki Konferencia elnöke


Fordította: Hidász Ferenc OFM

Fotó: Shchyhlinskaya Aliaksandra/CCEE

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria