A migráns gyermekekért rózsafüzért imádkozó papokat és szerzeteseket tartóztattak le az USA-ban

Kitekintő – 2019. július 24., szerda | 13:36

Mintegy hetven pap, szerzetes, szerzetesnővér és világi hívő gyűlt össze július 18-án az Amerikai Egyesült Államok szenátusa egyik épületénél, akik az ellen tiltakoztak, ahogyan Donald Trump kormánya bánik az Egyesült Államok déli határán elfogott migráns gyermekekkel.

A kilencvenéves Pat Murphy nővér egy nyolcévesen a fogolytáborban meghalt kisfiú képét tartotta a kezében. Ő Chicagóból érkezett az Irgalmasság Nővéreivel. Velük együtt mintegy hetven pap, szerzetes és világi hívő tiltakozott a gyerekekkel való bánásmód ellen, amikor rendőrök jöttek értük, és csak este bocsátották szabadon őket, miután megírták ellenük a feljelentést, amiért közterületen akadályt képeztek: a Russell Senate Office Building bejáratánál kereszt alakot formálva lefeküdtek a padlóra, és a rózsafüzért imádkozták.

Pat Murphy szerint a fogolytáborokban etikátlan módon bánnak a bevándorlókkal, „akik a testvéreink, ugyanannak az emberi családnak a tagjai”. Véleménye szerint aljas dolgok történnek a mexikói határnál, és azért büntetik ezeket az embereket, mert nem működik, illetve nem létezik a bevándorlási rendszer.

„Azért vagyunk itt, mert a migránsokkal való bánásmód teljesen összeegyeztethetetlen Jézus Krisztus és a Katolikus Egyház üzenetével” – nyilatkozta William Critchley-Menor jezsuita diák. Az utóbbi napokban ugyanis sok nyugtalanító hír terjedt el a médiában a Mexikó és az USA határán álló fogolytáborok állapotáról. Ügyvédek egy csoportjának sikerült közzétenni jelentéseket, tanúságtételeket, a szülők nélkül a táborokba zsúfolt gyerekek leveleit: hideg éjszakák a cellák betonpadlóján, tízesével néhány négyzetméteren, matracok és takarók nélkül; hideg szendvicsek és konzervek, romlott tejtermékek miatt kisebesedett szájak, két-három naponta néhány percnyi szabad levegő az udvaron, semmi lehetőség játékra, szaladgálásra… A síró gyerekeket büntetőcellákba zárják, ahol kiabálnak, a szüleiket hívják.

A tüntetők azt kérték a táblákra írt üzenetekben, hogy tartsák tiszteletben a gyermekek jogait, vessenek véget a fogva tartásuknak.

Forrás és fotó: Avvenire.it; Aleteia

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria