A Notre-Dame leégésekor levegőbe került ólmot mutattak ki a párizsi mézekben

Kitekintő – 2020. július 31., péntek | 15:07

Megemelkedett ólomszintet mutattak ki azokban a mézmintákban, amelyeket azokból a párizsi kaptárakból gyűjtöttek, melyeket elért a Notre-Dame leégésekor felszálló füst.

A kanadai Brit Kolumbia Egyetem kutatói különböző fémek koncentrációit vizsgálták a párizsi kaptárakból három hónappal a tűz után, 2019 júliusában begyűjtött 36 mézmintában – olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

Az Environmental Science & Technology Letters című folyóiratban publikált eredmények szerint noha az ólomszint mindegyik minta esetében az Európai Unió által engedélyezett határértéken belül mozgott, a „megfüstölt” kaptárakból származó mézek átlagos ólomkoncentrációja 4-szer magasabb volt, mint a Párizs környéki területekről származóké, illetve 3 és félszer magasabb, mint a tűzvész előtt begyűjtötteké.

A tűvész éjszakáján uralkodó széljárás alapján pontosan behatárolható a füstcsóva mozgásának iránya – magyarázta Kate Smith, a tanulmány vezető szerzője. Azokban a mézekben mértek megemelkedett ólomszintet, amelyeket a csóva útjába eső kaptárakból gyűjtöttek be – tette hozzá a szakember.

A kutatók egy 2018-as párizsi mézkeverékkel, valamint egy 2017-ben a kelet-franciaországi Auvergne-Rhone-Alpes régióból begyűjtött mézmintával is összevetették a tűzvész utáni mintákat.

A legmagasabb ólomkoncentrációt – grammonként 0,08 mikrogrammot – a székesegyháztól öt kilométerre nyugatra lévő kaptárból származó mintában mutatták ki. A tűzvész előtt begyűjtött párizsi mintákban grammonként 0,009 mikrogrammnyi ólmot, míg az Auvergne-Rhone-Alpes régióból származókban grammonként 0,002-0,009 mikrogrammot mértek. Az Európai Unió grammonként 0,10 mikrogrammban maximalizálja a szirupok, édesítők és gyümölcslevek ólomtartalmát.

Az ólom gyakori építőanyag volt a 12. századi Párizsban, amikor a Notre-Dame-ot építették. A székesegyház teteje és huszártornya több száz tonna ólmot tartalmazott, amelynek döntő része egyszerűen elolvadt a tűzben, jelentős része azonban a levegőbe került.

Az, hogy a Notre-Dame huszártornya tele volt ólommal, egészen egyedülálló kutatási lehetőséget teremtett – tette hozzá Dominique Weis, az egyetem munkatársa. Sikerült kimutatni, hogy a méz is egy hasznos jelzője lehet a környezetszennyezésnek olyan intenzív környezetkárosító események után, mint amilyen a Notre-Dame-i tűzvész volt.

Forrás: MTI

Fotó: Pixabay

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria