A Sant’Egidio közösség megállapodott az olasz kormánnyal: 300 menekültet fogadnak be Leszboszról

Kitekintő – 2020. szeptember 23., szerda | 10:42

Szeptember 22-én délután írta alá a megállapodást Rómában Michele Di Bari, az olasz belügyminisztérium képviselője és a közösség elnöke, Marco Impagliazzo. Görögországi menekülttáborokból érkeznek majd a menekültek, nagy többségük Leszbosz szigetéről, a szeptemberben porig égett Moria melletti táborból.

A Moria melletti menekülttábort elpusztító tűz több ezer menedékkérő életét lehetetlenítette el, tovább súlyosbította a helyzetüket és veszélyezteti a túlélésüket. A 300 fő befogadását célzó kezdeményezés szerint 18 hónapon át érkeznek majd azok a családok és egyedül utazók, akik valamilyen oknál fogva a legnagyobb veszélynek vannak kitéve, a legsérülékenyebbek. Lesznek köztük kísérő nélkül érkezett kiskorúak is. Nem kell a veszélyes tengeri úton kockáztatni az életüket, hanem a már évek óta jól működő humanitárius folyosókon keresztül, biztonságos úton juthatnak el Olaszországba.

Az olasz belügyminisztérium támogatásával a Sant’Egidio közösség eddig 67 menekültet fogadott be Olaszországban az első humanitárius folyosón keresztül, amelyet Konrad Krajewski bíborossal, Ferenc pápa jótékonysági hivatalának vezetőjével együtt hoztak létre. Az első családok a pápával érkeztek Leszbosz szigetéről 2016 áprilisi látogatása alkalmával. Az utolsó tíz fő idén július 16-án érkezett, a kijárási korlátozások feloldása után, bizonyítva, hogy a járvány idején is lehetséges a biztonságos útvonalat használni.

A Sant’Egidio közösség számára nem ismeretlenek a leszboszi táborban élő menekültek. Már második éve hirdették meg a szolidaritás nyarát, amelynek keretében idén 150 fiatal Európa sok országából, köztük Magyarországról is, segítette a drámai körülmények között élő menekültek életét: főztek nekik, nyelviskolát tartottak fenn, gyerekfoglalkozásokat tartottak, megismerték az embereket, családokat, feljegyezték, kik azok, akik a legsúlyosabb gondokkal küzdenek.

„A humanitárius folyosók felmutatják egy olyan Olaszország arcát, amely más európai országokkal együtt a jövőbe tekint, emberséggel válaszol a humanitárius válságra és megvalósítja az integráció folyamatát – mondta a megállapodásról Marco Impagliazzo. – Annak az Olaszországnak az arcát, amelynek polgárai nem törődnek bele a súlyos humanitárius válságok elől menekülő emberek szenvedésébe, hanem a befogadás és a törvényesség elvei szerint válaszolni akarnak a problémájukra. Országunk már jó ideje bizonyítja, hogy hisz a befogadásnak ebben a modelljében, amely közvetlenül bevonja az integrációs folyamatba a civil társadalmat. A Leszbosz szigetén drámai körülmények között élő menedékkérők számára megnyílik a remény egy új életre Olaszországban és földrészünk más országaiban.”

A Sant'Egidio közösség nyári segítő szolgálatában magyarok is részt vettek, tudósításainkat ITT és ITT olvashatják.

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás: és fotó Avvenire; Santegidio.org

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria