A szentévek történetéből és művészetéből is lehet diplomázni a Pápai Gergely Egyetemen

Kitekintő – 2023. május 16., kedd | 15:25

A 2023/24-es tanévben a római Pápai Gergely Egyetem új kurzust indít az Egyháztörténelmi és Egyházi Kulturális Javak Tanszékén a jubileumok története és művészete témában. Ezzel kívánnak hozzájárulni a 2025-ös szentév előkészületeihez.

Róma egyháza egyedülálló történelmi és művészeti örökség letéteményese, mely az embereket a szépségen keresztül segíti hitük elmélyítésében – mutatott rá az egyetem rektora, Mark Lewis SJ.

A kurzust azoknak ajánlják, akik érdeklődnek a jubileumokhoz kapcsolódó történelmi, művészeti és vallási témákhoz, valamint azoknak, akik a 2025-ös szentévre Rómába érkező zarándokokat fogadják és kalauzolják majd. A résztvevők Rómát mint Péter utódának székhelyét, a zarándoklatok célpontját ismerik meg Szent Péter nyughelyétől a vértanúk sírjaiig. A kurzus történelmi anyaga egészen az 1300-as esztendőig nyúlik vissza, amikor VIII. Bonifác pápa meghirdette az első szentévet, s amely aztán a középkortól napjainkig vonzza az Örök Városba a hívőket a keresztény világ minden pontjáról.

A szentévek története és művészete kurzus fővédnöke az Evangelizáció Dikasztériuma és a vatikáni Szent Péter Műhely. A megszerzett oklevél egyben a Szent Péter-bazilika hivatalos idegenvezetői képesítésére is jogosít, a Szent Péter Műhely által meghatározott feltételek szerint. A diákokat bevezetik a jubileum teológiai és lelki alapjaiba, majd a szentévek történetével ismerkednek meg, különös tekintettel Róma kiemelt szerepére, amelyet a zarándoklatok célpontjaként játszik a kereszténység első századaitól kezdve – mondta el Ottavio Bucarelli professzor, az Egyháztörténelmi és Egyházi Kulturális Javak Tanszék vezetője. Megvizsgálják a nagy jubileumokra készült pápai megrendeléseket: műalkotásokat, restaurálásokat, a városkép és az infrastruktúra fejlesztését, karitatív munkákat. A szentévekhez kapcsolódó néphagyományokat és vallási gyakorlatot is tanulmányozzák.

A tantermi előadásokon túl terepgyakorlatként látogatásokat szerveznek a keresztény Róma emlékhelyein. Az éves kurzust a Sacra loca circuire műhely zárja, ahol bemutatják azokat az eszközöket és módszereket, amelyekkel megfelelő módon látogatható egy istentiszteleti vagy vallási helyszín, összekapcsolva a vallásgyakorlás és áhítat, illetve a művészettörténet és építészet témáját.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: unigre.it

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria