A Szentföld és a keleti egyházak helyzetéről tanácskoznak a Vatikánban

Kitekintő – 2021. június 23., szerda | 11:57

Június 21-én, hétfőn megjelent közleményében tájékoztat a Keleti Egyházak Kongregációja a ROACO 94. közgyűléséről, melyet a római Jó Pásztor-házban tartanak június 21. és 24. között.

A közgyűlés második napjának reggelén Leonardo Sandri bíboros, a Keleti Egyházak Kongregációjának prefektusa szentmisét mutatott be az élő és elhunyt jótevőkért, és a közgyűlés egész munkáját Isten Szent Anyja pártfogásába ajánlotta. Külön imádkoztak azokért a térségekért, ahol a keresztény hívek továbbra is szenvednek az erőszak, a politikai és gazdasági bizonytalanság következtében, amit a világjárvány is súlyosbít.

Mindenekelőtt a Szentföld képviselői szólaltak fel a keddi ülésszakon. Pierbattista Pizzaballa ferences érsek, jeruzsálemi latin pátriárka; Francesco Patton OFM szentföldi kusztos és Peter Bray prelátus számoltak be a jelenlegi helyzetről és a 2020-as szentföldi gyűjtés felhasználásáról.

A kedd délutáni ülésszakon Etiópia, Örményország és Grúzia helyzetét tekintették át Antoine Camilleri és José Avelino Bettencourt illetékes érsek nunciusok jelentéseivel.

Szerdán Richard Gallagher érsek, a vatikáni Államtitkárság államközi kapcsolatainak titkára ad tájékoztatást a közel-keleti helyzetről, míg Mario Zenari bíboros, Joseph Spiteri érsek és Mitja Leskovar érsek a Szentszék képviselőiként Szíria, Libanon és Irak helyzetéről számolnak be. A kongregáció és az államtitkárság munkatársain túl a ROACO ülésein azok a nemzetközi katolikus ügynökségek vesznek részt, amelyek pénzügyi támogatást nyújtanak a keleti katolikus egyházak életének működéséhez.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria