A Szentföldért Alapítvány petíciója Ukrajna és az egész világ békéjéért

Kitekintő – 2023. február 13., hétfő | 15:15

A Szentföldi Ferences Kusztódiát segítő alapítvány kezdeményezése Ferenc pápa eltökélt tevékenységét kívánja támogatni Ukrajna és az egész világ békéjéért – olvasható a milánói székhelyű alapítvány sajtóközleményében.

A petíció a békéért Ferenc pápa felhívására kíván választ adni, melyet a közelmúltban megjelent, Enciklika az ukrajnai békéről című könyvében tett közzé, amelyben a Szentatya minden jóakaratú embert arra hív, hogy cselekedjen az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus lezárása, továbbá a tartós és igazságos béke létrejötte érdekében. (Címével ellentétben nem hivatalos pápai enciklikáról van szó: e könyv összegyűjti a Szentatya konfliktussal kapcsolatos összes felhívását, közbenjárását, felszólalását a béke érdekében – a szerk.) A Szentföldért Alapítvány e felhívásnak kíván hangot adni azzal, hogy a háború első évfordulóján, február 24-én petíciót indít a közvélemény mozgósításáért a háborús felek közötti párbeszéd és a béke érdekében.

Ferenc pápa könyvében ez olvasható: „A háború Ukrajnában mindannyiunkban kérdéseket vetett fel. A pandémia drámai évei után, amikor nagy nehézségek és sok tragédia árán végre kifelé tartottunk a járvány legveszélyesebb szakaszából, miért kellett ennek az értelmetlen és istenkáromló háborúnak, amely minden háborúra érvényes, bekövetkeznie? Beszélhetünk itt igazságos háborúról? Beszélhetünk szent háborúról?

Nekünk, Isten embereinek, akik az evangéliumot hirdetjük, kötelességünk képviselnünk a hitigazságot, miszerint Isten a béke, a szeretet és remény Istene.

Olyan Isten, aki testvérekként akar minket látni Fia, Jézus Krisztus tanítása szerint. A háború, minden háború borzalma sérti Isten szent nevét, és még inkább sérti akkor, amikor Isten nevével visszaélnek azért, hogy igazolják a kimondhatatlan mészárlást. Még hány tragédiának kell megtörténnie ahhoz, hogy a háborúban részt vevők megértsék: ez kizárólag csakis a halál útja, amely csak egyeseket téveszt meg a győzelem lehetőségével?

Legyen mindenkinek világos: a háborúval mindannyian vesztesek vagyunk!”

A Szentföldért Alapítvány petíciója indokként hangsúlyozza, hogy a Szentatya felhívásának, kiáltásának erősen kell visszhangoznia a világban, hogy minél hamarabb békés megoldás szülessen a már így is túl sok szenvedést, halált és pusztítást okozó konfliktusban. „A világon semmi sem hagyhatja, hogy megszokjuk, magától értetődőként kezeljük ezt a darabokban zajló harmadik világháborút, amely a szemünk láttára válik egyértelműen harmadik világháborúvá. Imádkozzunk tehát a békéért!

Dolgozzunk, cselekedjünk a békéért”

– hangzik a Szentföldért Alapítvány felhívása. A petícióhoz elsőként csatlakozók között volt Giuseppe Notarstefano, az Actio Catholica olaszországi elnöke.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria