A torinói lepel – A fájdalmak férfija 3D-ben

2018. március 25. vasárnap, 18:29

Az 1578 óta Torinóban őrzött lepel sokak szerint az a gyolcs, amely Jézus Krisztus testét fedte kereszthalála után. Olasz szakembereknek, Sergio Rodella szobrásszal együttműködve, sikerült elkészíteniük a leplen látható ember háromdimenziós modelljét, melyet március 23-án mutattak be Padovában.

A Padovai Egyetem és a város kórháza több tudományterületét képviselő szakembereiből álló kutatócsoport Giulio Fanti professzor vezetésével két évig tartó munkájának eredményeként megszületett a rekonstrukció. A torinói lepel továbbra is kihívást jelent a tudomány számára – állapította meg Paolo Di Lazzaro, a lepel tanulmányozásával foglalkozó nemzetközi központ igazgató-helyettese.

A munkacsoport szerint a leplen látható személy körülbelül 180 centiméter magas volt, hosszú hajú, vékony és izmos testű. A lepelről végzett, a legfrissebb és legújabb módszereket alkalmazó kutatás eredményeként született Krisztus-kép hihetetlenül közel áll ahhoz az ábrázoláshoz, amelyet a művészet évszázadok óta Jézusról alkot. A tudományos eredményeket a közelmúltban tették közzé a Peertechz Journal of Forensic Science and Technology folyóiratban.

A kutatás megerősíti az evangéliumok által közvetítetteket. „Elsősorban a gyolcs teljes hitelességét, amely a Krisztus utáni első századra tehető – nyilatkozta Fanti professzor az Il Mattino di Padova olasz napilapnak. – A szövet valószínűleg Indiából származik, ahogy a rajta talált porszemcsék mutatják. A vérnyomokban lévő egyes alkotóelemek, mint a kreatinin, ferritin, biliverdin, megerősítik, hogy a lepel egy hosszan kínzott embert takart. Testünk ugyanis csak akkor bocsát ki ilyen anyagokat, ha nagyon nagy szenvedésen megy keresztül.” A kutatás során összegyűjtött információk alapján abszolút bizonyossággal kijelenthető, hogy a lepel egy keresztre feszített embert takart, mert a szöveten látható lenyomat megmutatja azt a formát, amelyet a test a keresztre feszítés következtében felvett, és ami tökéletesen megmaradt a hullamerevségben – ismertette a kutatócsoport vezetője. „Tudományos szempontból nem tudjuk azt mondani, hogy ez az ember Jézus Krisztus volt-e, de azt mondhatjuk, hogy először keresztre feszítették, majd feltámadt. Vannak ugyanis olyan sajátos nyomok a szöveten, amelyekre még ma sem tud a tudomány magyarázatot adni, de amelyek arra utalnak, hogy úgynevezett dematerializálódás történt.” 

„József levette a testet, tiszta gyolcsba göngyölte, s sziklába vájt új sírboltjába helyezte. A sír bejáratához nagy követ hengerített, és elment. Mária Magdolna és a másik Mária ott maradtak, leültek a sírral szemben” (Mt 27,5961). Egyszerű érzékenységgel Máté így írja le Jézus temetését, amely megnyitja a feltámadás és annak a „tiszta gyolcsnak” misztériumát. 

Elemzések, viták, kutatások eddig még nem tudtak magyarázatot adni arra, hogy az a megkínzott test hogyan tudott kiszabadulni a gyolcsból anélkül, hogy a vér elmaszatolódott volna; hogy miért maradtak meg a keresztre feszítés és a vértanúság sebeinek lenyomatai; és hogy hogyan került a test és az arc teljes lenyomata a szövetre, ha még ma sem létezik olyan technika, amely képes lenne reprodukálni azt.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
-az-legjobb-arvahaz-amit-soha-nem-epitenek-meg-bojte-csaba-hatvaneves
„Az a legjobb árvaház, amit soha nem építenek meg” – Böjte Csaba hatvanéves

„Hatvan év – mi ez az évmilliárdokhoz képest, amióta a mennyei Atya a világról gondoskodik! És a szeretet gyakorlása amúgy sem olyasmi, amiből bárki nyugdíjba mehetne” – vallja a ferences szerzetes, aki január 24-én ünnepli 60. születésnapját. Hivatásáról, életútjáról kérdeztük Csaba testvért.

19:48
zenari-biboros-az-artatlanok-lemeszarlasa-ma-is-zajlik-sziriaban
Az ártatlanok lemészárlása ma is zajlik Szíriában – Interjú Zenari bíborossal

Mario Zenari bíboros, szíriai apostoli nuncius január 21-én a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében beszélt a szíriai nép szenvedéseiről, és köszönetet mondott, amiért a magyar kormány támogatja a katolikus kórházakat. Ebből az alkalomból kérdeztük a szíriai helyzetről.

14:33