Ajkukon Krisztus nevével haltak meg – A líbiai vértanúkra emlékeznek az egyiptomi kopt keresztények

Kitekintő – 2022. január 4., kedd | 18:15

Két hét a „lelki ébredés” jegyében – megemlékezésre hívja a keresztényeket Egyiptomban a Minya tartománybeli szamaluti kopt ortodox egyházmegye a hét éve mártírhalált szenvedett húsz egyiptomi kopt keresztény tiszteletére, akiket 2015 februárjában egy ghánai munkatársukkal együtt a líbiai tengerparton öltek meg az Iszlám Állam dzsihadista szervezet líbiai szárnyának tagjai.

A líbiai kopt vértanúk emlékére szervezett liturgikus és egyházi programokat február 1. és 15. között tartják meg a szamaluti kopt ortodox egyházmegyében. A központi eseményeket idén is a tiszteletükre rekordsebességgel felépített emléktemplomban rendezik meg Al Urban – azon a településen, ahonnan a Líbiában kivégzett mártírok nagy része származott.

Amba Bevnotious szamaluti kopt ortodox püspök a megemlékezéseket – a liturgiákat, konferenciákat, az emlékhely múzeumainak látogatását, az imatalálkozót – meghirdetve mindenkit arra hív, hogy értékeljék mindazon jótéteményeket és lelki áldásokat, amelyeket a líbiai vértanúk azoknak hoznak, akik hálával emlékeznek rájuk.

2021-ben a Covid-19-világjárvány megfékezése érdekében elrendelt intézkedések okán csak kevesen vehettek részt azon a liturgián, amelyet Amba Bevnotious püspök mutatott be a líbiai mártírok emlékére az emlékhelyen épült székesegyházban. A szigorítások és kényszerbezárások miatt kevesebb zarándok érkezik a kegyhelyre, de nem szűntek meg teljesen a zarándoklatok.

*

A húsz egyiptomi kopt keresztényt és ghánai munkatársukat 2015. január elején rabolták el Líbiában. A lefejezésükről készült videofelvételt február 15-én dzsihadista weboldalakon tették közzé. Alig egy héttel mártírhaláluk után Tavadrosz kopt ortodox pátriárka beírta a huszonegy mártír nevét az egyház Szinaxarionjába, mely a római martirológium mintájára híven őrzi a vértanúk emlékezetét; továbbá elrendelte, hogy emléknapjuk február 15-ére kerüljön.

A meggyilkolt kopt keresztények földi maradványait 2017. szeptember végén találták meg egy tömegsírban a líbiai tengerparton, Szirte város közelében. A holttesteket hátrakötözött kézzel, narancssárga öltözékben találták meg, amit a lefejezésükkor készült kegyetlen videó tanúsága szerint viseltek. A kivégzésükről készült felvételen egyértelműen látszik, hogy a vértanúk közül sokan az „Uram, Jézus Krisztus” szavakat suttogták haláluk előtt.

Ajkukon Krisztus nevével haltak meg

– mondta a Fides nemzetközi hírügynökségnek nyilatkozva Antoniosz Aziz Mina, Gíza akkori püspöke. Kiemelte: „Az első vértanúkhoz hasonlóan ők is annak a kezébe ajánlották lelküket, aki nem sokkal később magához fogadta őket. És így győzelmet ünnepeltek. Győzelmet, melyet már egyetlen hóhér sem tudott elvenni tőlük. Az utolsó pillanatban elsuttogott név –

mint mártíromságuk pecsétje.”

Forrás: Fides.org

Fotó: Lacopts.org; Vatican News

Magyar Kurír
(gj)

Kapcsolódó fotógaléria