Angliát újra Máriának ajánlották

Kitekintő – 2020. április 3., péntek | 17:07

Március 29-én, vasárnap került sor a szigetország, „Mária hozománya” újbóli felajánlására a Szűzanyának, amire három éve készült a helyi katolikus egyház.

A járványveszély miatti korlátozások ellenére több mint félmillióan követték az ünnepi eseményt – az élő közvetítésnek köszönhetően.

A nagyszabásúnak tervezett esemény a rendkívüli helyzetben egyszerű körülmények között valósult meg. A walsinghami Mária-kegyhelyen Vincent Nichols bíboros vezette a felajánlási szertartást, melyet a nap során követett a többi püspök és pap liturgiája saját templomaikban, a hívek jelenléte nélkül.

A szentmisét az Úrangyala imádsággal kezdődő újrafelajánlás követte, melyben a szertartást otthonról követő hívek a maguk nevében is igent mondhattak Istennek, Máriával együtt.

Először az akkor 14 éves II. Richárd király ajánlotta Mária védelmébe Angliát 1381-ben, amit a canterburyi érsek is megerősített 1399-ben.

John Armitage, a walsinghami kegyhely igazgatója elmondta: „Amikor a püspökeink három évvel ezelőtt az újrafelajánlás mellett döntöttek, nem gondolta volna senki, milyen nagy szükségünk lesz erre éppen most. Ma a vihar előtti csendben valósult meg az újrafelajánlás.”

Nichols bíboros a Vatican News portálnak elmondta: bár a „hozomány” szó ma már „kissé régimódinak számít, kifejezi azt, hogy magunkat adjuk ajándékba Máriának, ami mindig része volt a tradíciónknak, és cserébe kérjük a Szűzanya oltalmát”.

A felajánlási misén középpontban álló festményt február 12-én áldotta meg Ferenc pápa

A felajánlási mise napján az angol püspöki konferencia YouTube-csatornáján közzétett videóban Vincent Nichols ismét buzdította a híveket az imádságos részvételre: kérjék Mária oltalmát, „hogy szeretetből szőtt köpenyével borítson be minket és nemzetünket”.

Forrás és fotó: The Tablet; CBCEW.co.uk

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria