Arra lettünk teremtve, hogy találkozzunk Istennel – Elhunyt Sergio Sebastiani bíboros

Kitekintő – 2024. január 20., szombat | 16:40

Január 16-án, 93 éves korában elhunyt Sergio Sebastiani bíboros, a vatikáni Gazdasági Ügyek Prefektúrája nyugalmazott prefektusa. Lelki üdvéért másnap a Szent Péter-bazilikában a bíborosi kollégium dékánja, Giovanni Battista Re mutatott be gyászmiséjét. A szentmise végén Ferenc pápa végezte el a végső ajánlás és búcsúvétel szertartását.

Életünk napjai nem a semmi felé futnak: az örökkévalóság a sorsunk – ezekkel a szavakkal búcsúztatta az elhunytat Giovanni Battista Re bíboros.

Sergio Sebastiani bíboros 93 éves korában tért meg Teremtőjéhez hosszú betegség után, ami miatt öt évig nem volt tudatánál.

A halál a keresztény ember számára nem csupán egy természetes tény, amit realistán és méltósággal kell elfogadni. Nem pusztán egy elkerülhetetlen esemény, ami elől nem menekülhetünk. A halál az a kapu, amely megnyitja az utat az Istennel való személyes találkozás előtt. A legigazibb és legfontosabb valóság kezdete, mert mindannyian arra lettünk teremtve, hogy találkozzunk Istennel egy olyan világban, amely nem ismeri az alkonyt, Isten szeretetének határtalanságában – fejtette ki homíliájában Re bíboros.

Ez a bizonyosság világította be Sergio Sebastiani bíboros egész életét. Isten embere volt, aki igyekezett mindenkinek megmutatni az utat, mely az égbe vezet. A L'Almo Collegio Capranicában folytatott tanulmányi éveitől kezdve a Pápai Gergely Egyetemig, majd pappá szenteléséig. Hivatása pap nagybátyja hatására érlelődött benne, akitől megörökölte a fiatalok és a karitatív tevékenység iránti szeretetét. Kiemelendő diplomataként szolgálat, melynek során Peruban, Brazíliában, Franciaországban, Madagaszkáron és Mauritiuson képviselte a Szentszéket. 1985-től Törökországban nunciusként támogatta a helyi latin és keleti rítusú egyházakat, baráti kapcsolatokat ápolt az ortodox egyházakkal és a konstantinápolyi pátriárkával.

A bíborosi kollégium dékánja ezután Sebastiani bíboros meghatározó szentszéki szolgálatát méltatta. 1967-től hét éven át Giovanni Benelli érsek, helyettes államtitkár személyi titkára volt. Nagyszerű munkát végzett azokban az években, amikor II. János Pál pápa rábízta a 2000-es nagy szentév megszervezésének feladatát, kinevezve őt az előkészítő és lebonyolító központi bizottság főtitkárává. 1976-ban nevezték ki érsekké, valamint madagaszkári és mauritiusi pro nunciussá. 2001-ben kapta meg a bíborosi kalapot, ettől kezdve 2009-ig ő vezette a Gazdasági Ügyek Prefektúráját.

A bíborosi kollégium dékánja háláját fejezte ki a Jézus Szíve Családja (Familia de Corde Iesu) nővéreinek, akik nagy odaadással ápolták az idős bíborost betegsége utolsó éveiben. Sergio Sebastiani hívta a kongregációt Mexikóból Olaszországba 23 évvel ezelőtt – emlékeztetett.

A szentmise végén Ferenc pápa végezte el az ultima commendatio (végső ajánlás) és a valedictio (búcsúvétel) szertartását.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria