Az ürességtől a teljesség felé – Dorothy Day nevét viseli a Staten Island-i kompflotta egyik tagja

Kitekintő – 2022. november 13., vasárnap | 19:17

November 4-e óta Dorothy Day, a társadalmi igazságosság, a béke és a szegények ügyét képviselő amerikai katolikus aktivista nevét viseli a New York-i Staten Island és Manhattan között közlekedő kompok egyike.

Dorothy Day, akinek boldoggá avatási eljárása 2000-ben hivatalosan megkezdődött, vagyis azóta Isten szolgájának nevezhető, meggyőződéseiért és tüntetéseken való részvételéért többször is börtönbe került. Catholic Worker című újságjával meghatározó hatást gyakorolt az amerikai munkások életére.

„Milyen nagyszerű – nyilatkozott a komp elnevezésének alkalmából Timothy Dolan New York-i bíboros, érsek –, hogy ez

az embereket szállító komp mostantól a béke, az igazságosság és a szeretet hívő apostolának nevét viseli, aki egész életét annak szentelte, hogy az embereket a háborútól a béke, az ürességtől a teljesség, az elszigeteltségtől a közösség felé indítsa el.”

A kompflotta évente tízmillió embert szállít. A névadási ünnepségén Eric Adams New York-i polgármester kiemelte, hogy Dorothy Day neve a „békéért és az éhezés ellen tett erőfeszítéseire fogja emlékeztetni a város lakóit és látogatóit”.

Dorothy Day Staten Island-en lépett be a Katolikus Egyházba, és Manhattanben találkozott Peter Maurinnal, akivel útjára indították a Catholic Worker című újságot és megalapították a rászorulók részére az első befogadó házat (hospitality house), amelyből ma már 250 működik az Egyesült Államokban. Ezért is gondviselésszerű – mondta Timothy Dolan bíboros –, hogy a komp éppen ezt a két városrészt köti össze.

Forrás és fotó: Vigilia Szerkesztőség Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria