Bemutatták Mindszenty József emlékiratainak új kiadását Washingtonban

Kitekintő – 2023. június 28., szerda | 13:51

Mindszenty József emlékiratainak új kiadását mutatták be június 16-án, pénteken Washingtonban, a kommunizmus áldozatainak emlékhelyén.

A bemutatón Daniel J. Mahoney egyetemi tanár, író, politikai elemző, a kötet szerkesztője vázolta Mindszenty József munkásságát, összefoglalva hitvallását is. Az Egyesült Államokban most újra kiadott emlékiratokhoz is Daniel Mahoney fűzött magyarázatot.

Ahogy fogalmazott, Mindszenty legalább annyira volt magyar hazafi, mint az Egyház és a vallás embere, aki nem volt hajlandó kompromisszumra a kommunista elnyomó hatalommal. Mahoney beszélt a kommunista diktatúra idején hét évre bebörtönzött bíboros totalitárius diktatúrákkal szembeni általános kiállásáról, utalva arra, hogy Mindszenty a nácizmust is elutasította, mint ami a „tízparancsolat ellen cselekszik”, és felidézte, hogy a nemzetiszocialisták is letartóztatták az 1944-es nyilas hatalomátvételt követően.

A könyvbemutatót Washington belvárosában, a Kommunizmus Áldozatainak Emlékalapítványa (Victims of Communism Memorial Foundation) konferenciatermében tartották, amely az alkalomra teljesen megtelt.

Forrás: MTI

Fotó: Twitter

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria