Bombatámadás érte Ukrajnában a szvjatohirszki ortodox kolostort, három szerzetes életét vesztette

Kitekintő – 2022. június 2., csütörtök | 15:04

Május 30-án, a donyecki területen fekvő Szvjatohirszk városának oroszok általi bombázását követően találat érte a Mária elszenderüléséről elnevezett híres orosz ortodox kolostort. Két férfi szerzetes és egy szerzetesnővér meghalt, három férfi szerzetes megsebesült – adta hírül a Moszkvai Patriarkátus hírportálja.

Közzétették Hilarion donyecki és mariupoli metropolita szavait: „Mély fájdalommal tájékoztatlak benneteket, hogy május 30-án az összecsapások alatt a szvjatohirszki Szent Elszenderülés-lavra harmadik és negyedik épülete megsérült. A bombázásokban életét vesztette a lavra dékánja, Galaktion archimandrita, Arisztoklij szerzetes és Varvara nővér. Joasaph és Amphilocius szerzetes papok és Alipij diakónus megsérültek. Egyelőre nem ismert, hányan haltak és sebesültek meg összesen a világiak közül.”

A szvjatohirszki Isten Anyjának Szent Elszenderülése-lavra fontos ősi monostor, a Moszkvai Patriarkátushoz tartozó ukrán ortodox egyház jogi fennhatósága alatt áll. Szvjatohirszk (oroszul Szvajatogorszk) neve szent hegyet jelent. A különböző történelmi források eltérően datálják alapítását. Néhányan úgy tartják, a monostor eredete a 13. századra nyúlik vissza, amikor a kijevi lavra, a barlangkolostor szerzetesei a mongol megszállás elől menekülve ezen a vidéken találtak menedéket, s megteremtették itt monasztikus életük alapjait.

Az orosz agresszió kezdete óta civil menekültek is érkeztek, de az épületkomplexumot már többször érte találat. Március 12-én is megsérült, amikor a közeli Donyec folyó hídját támadta egy orosz repülő, akkor körülbelül 520 menekült tartózkodott a monostorban. A robbanás megrongálta az épület ablakait és ajtajait, többen megsérültek a széttört ablakok darabjaitól, szilánkjaitól. A május 4-i bombázásokban hét ember sérült meg. Egy ideje megszakadt az összeköttetés a kolostorral.

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás: Agensir

Fotó: Wikipedia

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria