Canterbury érseke húsvétkor: Nem a gonoszé az utolsó szó!

Kitekintő – 2022. április 25., hétfő | 20:16

A canterburyi székesegyházban tartott húsvéti szertartás alkalmából Justin Welby, az Anglikán Egyház prímása prédikációjában hangsúlyozta: a húsvét „az élet és a remény, a bűnbánat és a megújulás időszaka”.

Justin Welby prédikációja középpontjában az ukrajnai háború állt, emellett foglalkozott a magas megélhetési költségek, az egészségügyi válság és a Nagy-Britanniában menedéket kérők helyzetének kérdéseivel is. Sok brit számára szörnyűek az ukrajnai hírek; az energia-, az üzemanyag- és élelmiszerárak emelkedése a nap első és meghatározó gondolata, míg más állampolgárok számára a koronavírus-járvány által sújtott szeretteik emlékével kezdődik a nap, „akiktől még el sem tudtak búcsúzni” – mondta az érsek.

„A feltámadás minden nemzetnek, minden áldozatnak és minden túlélőnek azt ígéri, hogy nem e világ igazságtalanságaié, kegyetlenségeié, gonosz tetteié és lelketlen intézményeié lesz az utolsó szó.” Justin Welby, Canterbury érseke és az anglikán közösség prímása ezekkel a gondolatokkal fordult azokhoz, akik háborúktól, erőszaktól és üldöztetéstől szenvednek, különösen Ukrajnában.

Kiemelte: Jézus halálával úgy tűnt, nincs igazság, győzött az erőszak, világunk azonban – minden igazságtalansága ellenére – nincs magára hagyva. Ha így lenne, egyszerűen csak ismételten tudomásul kellene vennünk, hogy eljött a világvége, mert ki ne ismerné fel az egyének és nemzetek tehetetlenségét a pusztító gonosszal szemben? A húsvéti üzenet azonban azt jelenti, hogy „Jézus által új jövő rendeltetett az egész világ számára” – fogalmazott Justin Welby.

A canterburyi érsek rámutatott, hogy a húsvét „az élet és a remény, a bűnbánat és a megújulás időszaka”. Emlékeztetett: „a muszlimok a ramadánt, a megtisztulás és a változás időszakát ünneplik, a zsidók pedig a húsvétot és a szabadulást”. Legyen ez a pillanat Oroszország részéről a tűzszünet, a fegyveres erők kivonásának és a tárgyalások megkezdésének időszaka, valamint a béke ösvényei helyreállításának ideje.

Jézus, amikor meghalt értünk, látta és ismerte azokat a sebeket, amelyek annyi fájdalmat okoznak nekünk”

– mondta az anglikán érsek.

Az Úr hallja az anyák kiáltását Ukrajnában, látja a kicsik félelmét, érzi az árvák és a menekültek kiszolgáltatottságát. Krisztus látja „a nagyapa megaláztatását, aki először látogat el hazánkban a szegénykonyhára, és a járvány következtében elszegényedett és fájdalommal küzdő szülők kétségbeesett döntéseit”.

Jézus feltámadása „nem egy varázspálca, amely tökéletessé teszi a világot; ehelyett a halál legyőzése és az örök élet megnyílása számunkra Jézuson keresztül, aki ajándék minden embernek, aki közel kerül hozzá – magyarázta végül az anglikán prímás, hozzátéve:

Jézus a viszonyítási pont minden egyén, társadalom és nemzet számára.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria