Covid-19 elleni védettségi igazolvány nélkül is be lehet menni a Vatikán területére

Kitekintő – 2022. június 7., kedd | 10:32

A június 1-jén kelt új szabályozás értelmében védettségi igazolás nélkül is be lehet jutni a Vatikánba, a dikasztériumokba és a Római Kúria hivatalaiba. Az egészségügyi, a biztonsági és a védelmi feladatokat végzők esetében azonban továbbra is érvényben van a korábbi előírás; emellett zárt helyen maszk használata javasolt.

Új rendelkezéseket adtak ki a Vatikánban a járvány miatti vészhelyzet enyhülése nyomán. Pietro Parolin bíboros államtitkár június 1-jén kelt és szeptember 30-ig érvényes rendeletében kiterjeszti a Szentszék intézményeire azt az előírást, amelyet Vatikán Városállam Pápai Bizottságának elnöke rendelt el május 25-én a Covid-19 elleni védettségi  igazolvány kötelezettségének lejártáról.

Mindezek értelmében a Római Kúria dikasztériumaiba, szerveibe és hivatalaiba, valamint a Szentszékhez tartozó intézményekbe való belépéshez már nem szükséges azoknak az egészségügyi bizonyítványoknak a birtoklása, amelyeket a pápai bizottság a 2021. szeptember 18-i rendelettel előírt.

Továbbra is rendelkeznie kell azonban az oltás vagy gyógyulás alapján kiállított érvényes Covid-19 elleni védettségi igazolvánnyal minden olyan személynek, aki egészségügyi, biztonsági tevékenységet, illetve elsősegélynyújtást végez vagy a polgári védelem területén dolgozik (Biztonsági és Polgári Védelmi Igazgatóság), továbbá védelmi funkciókat tölt be (Pápai Svájci Gárda) a Vatikánban.

Az új rendelkezések zárt térben és gyülekezés esetén erősen javasolják a légutakat védő eszközök használatát, továbbá előírják a kéztisztításra, a helyiségek gyakori szellőztetésére és időszakos fertőtlenítésére vonatkozó egészségügyi követelmények betartását. A munkahelyi biztonság megteremtése miatt a vatikáni Egészségügyi és Higiéniai Igazgatóság időről időre ideiglenes korlátozásokat rendelhet el.

A Római Kúria és a Szentszékhez tartozó intézmények azon munkatársai, akik közvetlen kapcsolatba kerültek Covid-fertőzött személlyel, ha nincsenek beoltva, tíz nap karantén és negatív antigénteszt után térhetnek vissza a munkahelyükre; ha be vannak oltva, folyamatos önellenőrzés mellett beléphetnek a munkahelyükre, feltéve, hogy minden zárt helyen kötelezően FFP2 típusú maszkot használnak.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria