Együtt a szerető Isten felé – 48. alkalommal rendezik meg Argentínában a lujáni zarándoklatot

Kitekintő – 2022. szeptember 30., péntek | 17:35

Október 1–2-án tartják Argentínában – immár 48. alkalommal – a lujáni zarándoklatot, ahol a mostoha sorsú ország népe újra reménnyel telve, rengeteg fiatal részvételével, egy családként tart a kegyhely felé lelki felüdülést keresve.

„Arra kaptunk meghívást, hogy tanuljunk a zarándokoktól, az inspiráció és a tanítás igaz forrásaitól, hogy tovább építhessük a közjót. Kérjük a lujáni Szűzanyát, Argentína édesanyját és védőszentjét, segítsen az ország vezetőinek, hogy a tekintetük és a szívük olyan legyen, mint a zarándokoké – alázatos és segítőkész –, maradjanak mindig közösségünk részei, és soha ne fölötte álljanak.” Ez az Argentin Püspöki Konferencia elnökségének buzdítása az október 1–2-án megrendezendő 48. lujáni zarándoklatra készülő fiataloknak. Ez az esemény minden évben több ezer fiatalt hoz össze az ország minden részéből. A lujáni Szűzanya, Argentína védőszentje 14. századból származó kegyszobrát a fővárostól, Buenos Airestől hatvan kilométernyire található Lujáni Miasszonyunk-bazilikában őrzik, amely egész évben számtalan zarándoklat célpontja.

Az idei zarándoklat mottója: „Anyánk, nézz ránk gyengéden, egy népként akarunk egyesülni”. „Ez az esemény a kezdetektől fogva erős elkötelezettséget jelent az argentin nép élete, reménye és egysége iránt” – írják a püspökök, arra buzdítva mindenkit, hogy a zarándokok tekintetével és szívével éljék át ezt az élményt. „Tanúi vagyunk népünk hitének, akik elindultak, hogy az élet Istenét ünnepeljék. Örömmel tölt el bennünket a tudat, hogy hazánk kegyhelyei mindenki előtt nyitva állnak, egy család részeként tekintünk egymásra.”

A püspökök a továbbiakban felidézték, hogy minden korosztályból férfiak és nők sokasága vesz részt az egész ország területén a zarándoklatokon és ifjúsági találkozókon, amelyek a népi vallásosság erejének kifejeződései. A zarándoklatokon „ünnepeljük az örömöt, hogy elvegyülünk a testvérek sokaságában, és együtt haladunk a ránk szeretettel váró Isten felé”. A találkozás kultúrája abban nyilvánul meg, hogy „minden társadalmi osztályból jönnek emberek; különböző valóságokból és tapasztalatokból érkezve együtt sétálunk és imádkozunk; a zarándoklatokon tiszteljük a másikat, sokszor a másik tempójában megyünk, és segítjük egymást a kívánt cél elérésében. A zarándok tudja, hogy egy cél felé halad, és ezért nem állítja, hogy már megérkezett, nem gondolja, hogy a mellette haladók fölött áll. A közös fájdalom és fáradozás szolidárissá és elkötelezetté teszi őt a közös út iránt.”

Argentína egy ideje gazdasági és társadalmi válsággal küszködik, amelyet a kényes politikai helyzet is csak még tovább súlyosbít. A püspökök csak nemrégiben ítélték el a „nyomort eredményező, fojtogató inflációt”, amely miatt egyre több ember kénytelen naponta az ingyenkonyhát látogatni élelemért, az idős emberek gyakran nem engedhetik meg maguknak, hogy gyógyszereket vegyenek, a családoknak pedig egyre csekélyebb jövedelemből kell megélniük. Ráadásul a társadalom megosztott és szembenállások jellemzik, lehetetlennek tűnik a közös célok kidolgozása, miközben „egyre nagyobb szükség van arra, hogy a politikusok a saját érdekeiken túlmutató felelősséget vállaljanak népükért”.

Fordította: Varga Juti

Forrás: Fides

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria