Elhunyt Javier Lozano Barragán mexikói bíboros

Kitekintő – 2022. április 21., csütörtök | 12:09

2022. április 19-én, 89 éves korában elhunyt Rómában Javier Lozano Barragán mexikói bíboros, címzetes érsek, nyugalmazott zacatecasi megyéspüspök. II. János Pál pápa nevezte ki 1996-ban az Egészségügyi Dolgozók Pápai Tanácsa elnökévé, majd kreálta bíborossá 2003-ban. Halálával 210 főre csökkent a bíborosi kollégium létszáma, 117 a választó, 93 pedig 80 év feletti, nem választó bíboros.

Javier Lozano Barragán 1933. január 26-án született Mexikóbanm, Toluca városában. Ez a közel egymillió lakosú város – egyébként Debrecen testvérvárosa – 60 kilométerre nyugatra fekszik a fővárostól. Javier a Guadalupei Szűzanya kegyhelyén lett elsőáldozó, és ez az első személyes találkozása a szentségi Úr Jézussal meghatározó volt egész életére. Guadalupéban szentelték püspökké, és bíborosként első szentmiséjét is a kegytemplomban mutatta be.

Javier Lozano Barragán érettségi után a papi hivatás mellett döntött, teológiai alaptanulmányait Zamorában végezte, majd 1955. október 30-án szentelték pappá. Felsőbb teológiai tanulmányait a római Pápai Gergely Egyetemen folytatta 1954 és 1958 között, melynek végeztével dogmatikából szerzett doktori fokozatot.

Visszatérve hazájába az egyházmegyei szemináriumban tanított alapvető hittant. Negyvenéves volt mindössze, amikor 1973-ban a Mexikói Teológiai Társaság elnökévé választották. 1977 és 1979 között a Latin-amerikai Püspöki Tanács (Conselho Episcopal Latino-Americano, CELAM) pasztorális bizottságának igazgatója volt.

II. János Pál pápa 1979. június 5-én nevezte ki mexikóvárosi segédpüspökké; Nagyboldogasszony napján a guadalupei kegyhelyen szentelték püspökké. Ezt követően öt éven át folytatott segédpüspöki szolgálatot az ötmillió lelket számláló mexikóvárosi főegyházmegyében.

1982-ben az ő közreműködésével alapították meg a Mexikói Pápai Egyetemet, melynek szentszéki akadémiai képviselője lett. II. János Pál pápa szolgálata alatt rendszeresen részt vett a különféle püspöki szinódusokon; az 1980-as családdal foglalkozó szinódusnak ő lett a főtitkára. E sokrétű tapasztalatait először a mexikói helyi és az egész latin-amerikai egyház javára, majd egyre inkább az egyetemes Egyház érdekében gyümölcsöztette.

II. János Pál pápa 1984. október 28-án Zacatecas püspökévé nevezte ki; az egyházmegye kormányzását tizenhárom éven át, 1997-ig látta el. Aktív lelkipásztor volt, aki végiglátogatta egyházmegyéjét, és legfontosabb feladatának a papság lelki megújulását tekintette. Mindemellett gondja volt az egyházmegyei struktúra megreformálására és a párbeszédet lehetővé tevő kultúra ápolására is. Megnehezítette szolgálatát a mexikói kormány Egyházzal szembeni hűvös, távolságtartó politikája. Javier Lozano Barragán azonban püspökként határozottan képviselte az Egyház érdekeit az állammal szemben; ez korábban elképzelhetetlennek tűnt.

Püspöki szolgálata mellett egyre több szentszéki megbízatást kapott. 1988-tól tagja lett a Nem Hívőkkel Való Párbeszéd Pápai Tanácsának, majd 1989-ben a Népek Evangelizációjának Kongregációjába választották be. A CELAM nevelésügyi részlegét vezette 1986 és 1991 között, majd 1995 és 1997 között a gazdaságügyi részelg elnöke volt. 2000-ben nevezte ki II. János Pál pápa a Püspöki Kongregáció tagjává.

II. János Pál pápa 1996. augusztus 20-án az Egészségügyi Dolgozók Pápai Tanácsának elnökévé nevezte ki, mely szolgálatát következő év elejétől látta el mint címzetes érsek. II. János Pál pápa 2003. október 21-én kreálta bíborossá.

A pápa halálát követően, 2005-ben részt vett a konklávén, mely megválasztotta XVI. Benedek pápát. A következő konklávén már nem vett részt, mert előtte két hónappal betöltötte 80. életévét. Ferenc pápa, mivel jól ismerte őt korábbról, alig két hónappal a megválasztása után, 2013 májusában meglátogatta Javier Lozano Barragán nyugalmazott bíborost a római XI. Piusz klinikán, ahol egy műtét miatt tartózkodott.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria