Elhunyt Monsengwo kongói bíboros, a párbeszéd és a kiengesztelődés szószólója

Kitekintő – 2021. július 14., szerda | 11:49

Laurent Monsengwo Pasinya bíboros, nyugalmazott kinshasai érsek július 11-én, 81 éves korában Franciaországban, Versailles-ban hunyt el. Ferenc pápa részvéttáviratot küldött Fridolin Ambongo Besungu kinshasai bíborosnak, melyben méltatta az elhunyt kongói bíboros prófétai küldetését, amelyet az Egyház javára teljesített.

A Szentatya kifejezte: szomorúan értesült Laurent Monsengwo Pasinya bíboros haláláról. „Az Irgalom Atyja fogadja be békéjébe és világosságába a biblikus teológust és tudóst, ezt a nagyszerű lelki embert, lelkipásztort, aki mindenütt az Egyházat szolgálta, bárhová is hívták.

Odafigyelt a hívek szükségleteire, bátor volt, és határozott; papi és püspöki életét a hit inkulturációjának és a szegények gondozásának szentelte.

Így megvalósította az Egyház prófétai küldetését” – fogalmazott a pápa táviratában.

Monsengwo bíboros szerette az igazságosságot, a békét és az egységet; mélyen elkötelezte magát a Kongói Demokratikus Köztársaság átfogó emberi fejlődése érdekében. Az egyházi, társadalmi és politikai életben egyaránt nagy tiszteletet vívott ki magának hazájában. Mindig a párbeszéd és a kiengesztelődés szószólója volt. Jelentősen hozzájárult nemzete fejlődéséhez. Ferenc pápa apostoli áldását küldte a helyi segédpüspököknek, papoknak, szerzeteseknek és a bíboros valamennyi hozzátartozójának, valamint mindazoknak, akik részt vesznek temetésén.

A kongói bíboros régóta beteg volt, és mivel július elején rosszabbodott az állapota, egy orvosi eszközökkel felszerelt repülőgépen Párizsba szállították, hogy sürgősségi kórházi ellátásban részesítsék.

Laurent Monsengwo Pasinya 1939-ben született, nyolcgyermekes családban. 1963-ban szentelték pappá. Biblikus teológus volt, az első afrikai, aki szentírástudományi doktorátust szerzett a római Pápai Biblikus Intézetben. II. János Pál 1980-ban szentelte püspökké. Számos tisztséget töltött be, többek között az Afrikai és Madagaszkári Püspöki Konferenciák Szimpóziuma (SECAM) elnökeként is szolgált.

XVI. Benedek pápa a 2010. november 20-i konzisztóriumon kreálta bíborossá. 2012-ben a pápa jelenlétében Monsengwo bíboros tartotta a nagyböjti lelkigyakorlatot a Római Kúria részére. 2013. április 13-án Ferenc pápa nyolc főpásztorral együtt kinevezte az úgynevezett C8 bíborosi tanács tagjává, a Római Kúriáról szóló Pastor bonus apostoli konstitúció revíziója céljából. 2018-ban, 78 éves korában lemondott e tisztségéről, hogy elkötelezhesse magát a béke helyreállításában a súlyos politikai válságtól szenvedő hazájában.

Július 11-én utóda, Fridolin Ambongo jelentette be Monsengwo bíboros halálhírét Twitter-üzenetében: „Mély fájdalommal jelentem be a katolikus keresztény közösségnek és minden jóakaratú embernek Laurent Monsengwo bíboros halálát.” A gyászban osztozik a kongói helyi egyház egész közössége, úgy emlékezve a főpásztorra, mint „nemzetközi tekintéllyel” rendelkező emberre, aki egész életét „egy igazságosabb világ” építésének szentelte.

A Kongói Demokratikus Köztársaságot mély politikai és társadalmi válság sújtja Joseph Kabila rezsime alatt. A kongói egyház az elsők között vállalt szerepet a békefolyamatban, elősegítve a 2017-es elnökválasztást, amelyet Kabila elnök már több ízben elhalasztott. Monsengwo bíboros, aki közismert volt őszinteségéről, nem habozott, hogy vezető szerepet töltsön be ebben a nehéz helyzetben. Híressé vált a bíboros megalkuvást nem ismerő beszéde, amelyet 2018. január 2-án mondott, hogy elítélje a biztonsági erők brutális fellépését a békésen felvonuló katolikusok ellen.

A felvonulást december 31-én szervezte a Laikus Koordinációs Bizottság, hogy követeljék az úgynevezett Szent Szilveszter-megállapodás megvalósítását, amelyet egy évvel korábban írt alá a kormány és az ellenzék a püspökök védnöksége mellett, hogy elősegítsék Kabila távozását a politika színteréről. A tiltakozás elleni erőszakos fellépésnek nyolc halálos áldozata volt, közöttük néhány pap is, és mintegy 140 embert letartóztattak. Megakadályozták, hogy a keresztények templomba menjenek és részt vegyenek a szentmiséken. Könnygázbombákat dobtak Kinshasa több templomába a szentmisék bemutatása idején, pénzt és telefonokat tulajdonítottak el, valamint betörtek a plébániákra azzal az ürüggyel, hogy keresik a rendbontókat. Rálőttek a keresztényekre, akik Bibliát, rózsafüzért és feszületet tartottak a kezükben. „Itt az ideje, hogy az igazság felülkerekedjen a módszeres hazugságon, hogy távozzon a középszerűség, hogy béke és igazságosság uralkodjon a Kongói Demokratikus Köztársaságban” – mondta akkor a nyugalmazott kinshasai érsek.

Igazságosság és béke – ez volt a bíboros célkitűzése élete utolsó napjáig – mondta Ambongo bíboros a Vatican Newsnak: „Azt hiszem, hogy Monsengwo bíboros

valóban Isten embere volt, aki hitt Istenben és hitt az emberben, az emberi személy értékében.

Egész életében azon fáradozott, hogy testvéreinek az átfogó evangelizáció, valamint az igazságosabb és testvéribb világért való küzdelem révén is segítsen. Mindnyájan érezzük, hogy valami nagyon értékeset veszítettünk el.”

Az elkövetkező napokban a bíboros földi maradványait a kongói fővárosba szállítják, a püspökök összegyűlnek, hogy meghatározzák temetése időpontját. Monsengwo bíboros holttestét a kinshasai székesegyházában helyezik örök nyugalomra.

Laurent Monsengwo Pasinya halálával a bíborosi kollégium tagjainak száma 221 lett: közülük 124-en választó bíborosok, 97-en nem választó bíborosok.

Forrás: Vatikáni Rádió 

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria