Emberarcú reformok szükségességét hangsúlyozza Daniel DiNardo bíboros

Kitekintő – 2019. július 29., hétfő | 13:26

Daniel DiNardo bíboros, Galveston-Houston érseke, az Egyesült Államok püspöki konferenciájának elnöke helyteleníti Donald Trump bevándorlási politikájának újabb intézkedését, mivel „a plébániákon a félelem légkörét teremti meg, és elfogadhatatlan szenvedést okoz gyermekek ezreinek, akiket a hatóságok elválasztanak családjuktól.”

A főpásztor tarthatatlannak nevezte azt az eljárásmódot, amelynek célja a bevándorolni szándékozók elriasztása. Daniel DiNardo bíboros levélben fordult az Egyesült Államok vezetőjéhez, arra kérve, hogy újból gondolja át az amerikai adminisztráció bevándorlással kapcsolatos legutóbbi döntését.

Ezentúl a menedékkérelmeket sokkal szigorúbb, sőt kíméletlenebb eljárás alapján bírálják el. Egyes intézkedések, nevezetesen a családok szétválasztása, a közösségekben riadalmat okozott – jegyzi meg a Vatican News. Az új törvény szerint azok a bevándorlók, akik az Egyesült Államok területére érkeznek, kizárólag akkor nyújthatnak be menedékkérelmet, ha olyan harmadik, őket biztosan befogadó országba készülnek, amelyet csupán az Egyesült Államokon keresztül érhetnek el. A Trump-adminisztráció törekvése valójában az érkezni szándékozók lebeszélése; a migráció jelensége okozta terhet szeretnék más országokba áthelyezni. Guatemalával a közeljövőben megállapodást írnának alá, azonban az ottani alkotmánybíróság a szuverenitás elvesztésének kockázata miatt megakasztotta a folyamatot.

„Mind az amerikai, mind a keresztény értékekkel ellentétes azon munkálkodni, hogy megakadályozzuk olyan emberek bevándorlását, akik életüket mentik, valamint családjuk számára biztonságot keresnek” – írja DiNardo bíboros. Az Egyesült Államok a jövőben elveszítheti vezető szerepét, amelyet a menekültvédelem előmozdítójaként a nemzetközi közösségben betöltött – emeli ki a püspöki konferencia elnöke.

A bíboros a bevándorlással foglalkozó intézményrendszer emberarcú reformjára hív, amelynek az együttérzés és a méltóság fogalmaihoz kell illeszkednie, továbbá a humanitárius válság gyökereit kellene kutatnia.

* * *

Július 18-án mintegy kétszáz katolikus aktivista gyűlt össze Washingtonban a Capitolium előtt, hogy imával összekötött megmozdulásukon megemlékezzenek azokról a gyermekekről, akik határőrizeti fogságban haltak meg. Közülük hetven résztvevő később a szenátus épületében tiltakozott a július 14-én elfogadott új szabályozás ellen: őket, köztük papokat és szerzeteseket, a rendőrség kivezette, majd letartóztatta. Eli S. McCarthy, a Georgetown Egyetem professzora szerint az erőszakmentes megmozdulások tovább folytatódnak. A július 18-i „Catholic Day of Action for Immigrant Children” (Katolikus akció napja a bevándorló gyermekekért) az első ilyen esemény volt.

Fordította: Hantos-Varga Márta

Forrás: Cath.ch; Kaposvári Egyházmegye; Usccb.org; Vatican News

Fotó: Kaposvári Egyházmegye, Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria