Gallagher érsek az ENSZ biodiverzitásról szóló virtuális csúcstalálkozóján: Minden élőlény értékes

Kitekintő – 2020. október 2., péntek | 10:40

„Minden élőlény értékes és önmagából fakadó célja van, ezért szeretetre méltó” – fogalmazott Paul Gallagher érsek, a Szentszék államközi kapcsolatainak titkára abban a videoüzenetében, amelyet szeptember 30-án küldött az ENSZ virtuális csúcstalálkozójára. A nemzetközi tanácskozás témája ez volt: „Sürgős lépések a biodiverzitásért”.

„Át kell gondolni a fejlődési modelleket. A valódi átfogó fejlődést, amely magában foglalja a közjó előmozdítását az emberi méltóság tiszteletben tartásával, csak úgy valósíthatjuk meg, ha a fejlődéspolitika a személy szolgálatában áll, és holisztikusan, átfogóan értelmezi a mindenki számára elérhető természeti erőforrások felhasználásának környezeti, gazdasági, társadalmi és emberi következményeit” – hangsúlyozta Gallagher érsek.

A szentszéki képviselő felszólalásában kiemelte az ENSZ-csúcstalálkozó jelentőségét, amely lehetővé tette, hogy „hálával tekintsünk a teremtés ajándékára, és komolyan szemügyre vegyük azt, ami veszélyezteti Földünk rendkívüli gazdagságát”. „Egyben alkalmat adott arra, hogy megvizsgáljuk a biodiverzitás, a biológiai sokféleség csökkenésének gyökereiben rejlő okokat, és felismerjük azt a rengeteg kárt, ami ezekből fakad, valamint hogy megújítsuk elköteleződésünket közös otthonunk védelmére.”

A biodiverzitás elvesztéséhez vezető okok között Gallagher érsek megnevezte a mezőgazdasági és ipari terjeszkedést, a környezetszennyezést, a tengerek műanyaggal való elárasztását, a nukleáris kísérleteket és a veszélyes hulladékokat. Továbbá emlékeztetett, hogy az óceánok hőmérsékletének emelkedése pusztító hatással van a világ korallzátonyainak nagy részére. A fosszilis tüzelőanyag használata és a túlzott erdőirtás a klímaváltozás alapvető tényezői, amelyek a fajok kihalásához és a természet ellenálló képességének csökkenéséhez vezetnek. „Annak érdekében, hogy megfordítsuk ezt a riasztó tendenciát, a természet elszegényedését, ami hatalmas emberi szenvedéshez vezet elsősorban a világ legszegényebb régióiban, alapvetően fontos, hogy védelmezzük a biológiai sokféleségben gazdag régiókat, mint az Amazonas és a Kongó-medence.”

„Mindenki felelőssége, hogy felismerje: minden élőlény értékes és önmagából fakadó célja van, ezért szeretetre méltó” – zárta videoüzenetét a Szentszék államközi kapcsolatainak titkára. Hozzátette: sürgősen cselekednünk kell az előttünk álló kihívás miatt, vagyis helyre kell állítanunk harmonikus kapcsolatunkat a természettel. Ezt pedig egy olyan hozzáállással tehetjük, amely a közös otthonunk védelmét összekapcsolja embertársaink védelmével, és az azonnali intézkedéseket egy hosszú távú stratégiába illeszti, amelyet Ferenc pápa „átfogó ökológiának” nevezett el.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Pixabay

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria